Друштво

Covid 19: Периодични извештај (прва половина септембра)

Већ пред крај претходног месеца у првој половини септембра у Бечеју ситуација са епидемијом, као и у целој земљи, се драстично погоршала. У току овог периода било је 102 нових случајева заразе а тренутно је у нашој општини регистровано 116 активних случаја заразе. У првој половини месеца у ковид амбуланту се јавило 594 особе са могућим симптомима респираторних сметњи за тестирање. У овом тренутку тачно 3522 особа су у Бечеју прележале ову вирусну инфекцију. Оно што јесте забрињавајуће је да се нагло погоршало и опште стање и самих заражених јер су клиничке слике оболелих све лошије па је тако тренутно у болницама и на хоспитализацији чак 15 наших суграђана.

Податке о вакцинацији добили смо од Дома здравља. Иму-низација становништва се наставља и тренутно је интересовање за трећу дозу вакцине највеће. Наиме, сви грађани код којих је прошло више од 6 месеци од друге вакцине добили су поруку и позив да могу уколико одлуче да то желе да приме и трећу дозу. На жалост, интересовање за прву дозу код оних који још увек нису уопште вакцинисани је знатно мање па из Дома здравља и даље апелују да се грађани пријаве и вакцинишу. Из ове установе такође поручују да вакцина има довољно и то свих прозвођача. Када су у питању термини и место вакцинације и даље се имунизација врши у оквиру Дома здравља. За трећу дозу заинтересовани могу да дођу са личним картама и са потврдама о вакцинацији прве две дозе, не треба да се пријављују на е-управу, за прву је то и даље пожељно. Гужви за сада нема много, нешто су мало веће у јутарњим сатима. Из Дома здравља наглашавају да када се одлуче грађани могу да слободно дођу и да нико неће бити враћен и биће вакцинисан, првом или трећом вакцином (ако је прошло више од 180 дана). За сада је динамика таква да око стотинак особа дневно буде вакцинисано. Када су подаци о имунизацији у питању до сада је у општини Бечеј вакцинисано првом дозом 11.400 грађана, другом 11.120 а трећом 1360.

Током овог новог таласа епидемије, када су мере заштите становништва у питању, прешло се на систем да се на локалном нивоу одлучује о томе које ће мере бити прописане и каква је процена локалне управе у одосу на број заражених, шта су кризне ситуације, који су кључни фактори ризични за локалну заједницу. Локални Штаб за ванредне ситуације се још није обратио јавности овим поводом, вероватно зато што још увек ситиуација према њиховој процени то не захтева. У школама се настава одвија редовно, по првом моделу који је прописало Министарство просвете, угоститељске радње и трговине раде редовно, још није било никаквих рестрикција.