Друштво

Covid-19: Периодични извештај за другу половину маја

У Бечејској општини се у другој половини маја месеца наставио тренд пада броја новозаражених ковидом. На дневном нивоу је било само неколико заражених. У овом периоду је било и много мање тестираних, тачније 479.

У овом тренутку је 3307 грађана општине Бечеј и званично прележало ковид и то ако се не рачуна први талас у марту прошле године и током прошлог лета о којем немамо никаквих званичних података.

Коначно је драстичније опао и број хоспитализованих пацијената оболелих од ковид инфекције. За ове две на болничко лечење послато је 8 особа.

Наредни период биће такође тест за све јер је државни Кризни штаб предвидео попуштање скоро у потпуности мера заштите, ускоро ће нас од ширења епидемије још само штитити обавезно ношење маски у затвореном простору. За другу половину јуна најављено је и попуштање мера када су јавне манифестације у питању и окупљања већих размера, продужетак рада угоститељских објеката, фестивали … али то је још увек неизвесно, услов је да број оболелих у држави падне испод 100 на дневном нивоу и да не буде више смртних случајева… од овог смо још увек прилично далеко.

Новозаражених случајева на подручју наше општине у другој половини маја било је 28. Тренутно је „само“ 34 активних случајева у општини што је скоро 6 пута мањи број него у првој половини месеца.

Током овог периода било је чак неколико акција имунизације становништва без заказивања. Па је тако током овог периода чак 285 грађана примило прву дозу вакцине, а 1228 и другу. Током овог периода било је чак 7 дана када су рађене акције вакцинисања у граду и по селима за оне који се нису званично пријавили на сајту е-управе па је тако број вакцинисаних знатно већи од регистрованог у овом периоду.

Податке о броју преминулих особа од ковида у општини Бечеј локални Штаб за ванредне ситуације нам не доставља у редовним извештајима.