Друштво

За сада само делимично попуштање мера, све зависи од вакцинације младих

Иако су бројке све мање када је у питању пандемија ковида још увек је један део угоститељских услуга остао са оне друге стране, тачније још увек ноћни клубови не раде а време рада и осталим је још увек лимитирано, поред тога још увек нема ни музике у кафићима и ресторанима.

Оно што је такође још увек неизвесно, када су мере заштите становништва од ширења пандемије у питању је и питање одржавања фестивала, прослава и сличних манифестација јер нам се приближава сезона, као и сезона путовања и летовања.

Један од основних узрока зашто се одлаже неко драстичније попуштање и ових мера и разматра могућност да се мере продуже је веома мали процента вакцинације у Србији када су млади и студенти у питању јер су они и најчешћи посетиоци ових догађаја па постоји реална могућност да епидемија опет букне.

Током протеклог месеца студентске поликлинике у свим већим универзитетским центрима у Србији добиле су одређене веће дозе вакцина али је незаинтересованост младих била више него очигледна за вакцинацију. Једини студенти који су нешто масовније били вољни да се вакцинишу против ковида, и то било којом од доступних вакцина, били су углавном студенти медицине. Генерацијски гледано ова популација младих је више него било која предходна везана за друштвене мреже и информисање из тих извора што се показало као веома лош утицај када је питању здравствена безбедност младих уопште. Дезинформације које од почетка вакцинације круже по друштвеним мрежема о вакцинама очигледно је да су утицале у великој мери на неповерење младих. Поред тога већина од испитаних студената и младих сматра да не постоји нека реална опасност да чак и ако се заразе имају неких већих компликација тј. да се ствари искомпликују. За демантовање ових теза је свакако најбољи показатељ претходни талас који је до сада био најсмртоноснији и најпогубнији за млађу популацију и за особе средњих година.

Подсетимо, предвиђено је да Кризни штаб 21. јуна одлучи да ли ће попустити мере у потпуности а то првенстевно зависи од два кључна фактора – да до тада имамо више од 50 одсто вакцинисаног пунолетног становништа и мање од 100 новозаражаних за да у целој Србији. За сада смо још увек на бројкама преко 500 што је некада (прошле године) било „довољно“ да шетамо кучиће ноћу, да будемо у „ванредном стању“ и да пензионери купују хлеб у 4 ујутру. Дакле, од младих зависи да ли ћемо путовати, ићи на фестивале, журке и на концерте … тачније да се коначно вратимо нешто нормалнијем животу.

Седница Кризног штаба биће одржана до краја ове недеље, на којој ће фокус бити на пресеку тренутне епидемиолошке ситуације. У Штабу се сада размишља да се дозволи кафићима и ресторанима да им се радно време продужи са 22 до поноћи. Изгледа да ће млади ипак и без вакцинације добити оно што желе бар делимично.

Када ј у питању мотивација из Владе Србије поручују да су спремни да раде кампању за популаризацију вакцинације код младих, тачније да се фокусирају на рушење свих видова предрасуда, погрешних тумачења и дезинформација које круже интернетом и да се у јавности поведе озбиљан дијалог због чега су млади али и остали грађани Србије скептични према вакцинама које су код нас тренутно у оптицају. Пре свега ова кампања биће усмерена на младе д 16 до 25. година и видећемо у наредном периоду колико ће она бити успешна.