Друштво

К.А.К.О.: Уметност и активизам за решавање проблема у друштву

Након „скијања“ на депонији и парастоса шуми спремају нови перформанс Од недавно активна неформална група Креативни антикорупцијски оптимисти (КАКО) реализовала је неколико јавних перформанса. Након последњег „скијања“ и „санкања“ на депонији у Милешеву, која лежи на пољопривредним парцелама и годинама је трн у оку мештанима и пролазницима, али и претња по здравље људи, спрема се нови перформанс и то у суботу 29. маја од 14 до 16 сати у Бечеју (шеталиште према Тиси).

Планирамо да поставимо сталак на ком ћемо исплести мрежу у коју ће наши суграђани улазити и где их очекују илустрације проблема у нашој заједници. Циљ нам је да покажемо да сваки појединац чак и са мањим доприносом може заједно са другим грађанима да пресече мрежу корупције, односно да учествује у стварању велике промене, рекла је нам једна од активисткиња КАКО Жељана Русмир.

Након што су се пријавили преко јавног позива током зиме, десетак појединаца је учествовало на тренингу о борби против корупције и тренингу о уметничком активизму. Паралелно је настала иницијатива и реализовале су се мање активистичке акције и кампање.
-Мислим да се нашим грађанима, али и учесницима допада то што комбинујемо елементе уметности и активизма и на креативан, али конретан начин тражимо решење проблема и одговорност надлежних. После пецања у каналима са загађеном водом која некима служи као канализација, а озбиљно нарушава животну средину, до „сахране“ шумице код ДТД канала јер је пролетос посечена, иако је наша општина изразито мало пошумљена, преко вожње бицикала са маскама по граду чиме указујемо на константан проблем са квалитетом ваздуха, преко „лагодног испијања кафе“ код мале марине на Тиси чија олупина као да ником не смета, уз сугестију суграђана смо припремили квалификације за Зимске олимпијске игре 2022. Ако се питате КАКО скијање кад смо у равници, па довољно је рећи да је депонија у Милешеву висока неколико метара и да је била погодна и за ски скокове, навела је Ана Аћимов, водитељка обука и менторка групе. Иначе, поменуте активности, међу којима су тренинзи и перфоманси, реализоване су у оквиру пројекта „Иновативним активизмом у борби против корупције“, подржан од Фондација за отворено друштво Србија у оквиру вишегодишњег програма Regional Creative Hubs: Tapping into the Power of Arts and Culture to Embolden Citizen Action against Corruption, где учествују појединци – новинари, уметници и активисти из земаља западног Балкана и западне Африке.