ДруштвоРазонода

Дан села Бачко Градиште

Први Дан села одржан је ове године у суботу 15. јула у организацији Месне заједнице Бачко Градиште. Главни део манифестације одржан је на спортском теренима фудбалског клуба на којем су се Градиштанци такмичили у кувању паприкаша, где је био организован концерт српског и мађарског КУД-а уз сплет игара. Поред домаћина из Градишта наступили су и гости из фолклорног ансамбла из Бора.

Према речима организатора они су више него задовољни одзивом мештана, број учесника и гледалаца првазишао је сва њихова очекивања и то да је показатељ да је потребно више оваквих манифестација, више дружења мештана.

„Дан села Бачког Градишта је ове године одржан 15. јула, то није неки специјалан датум везан за историју села него смо узели у обзир да је ритам живота мештана ипак везан за пољопривредне радове па смо сачекали да се ови послови заврше. Све активности смо заједнички осмислили и организоавли и координисали са локалним удружењима, са нашим локалним партнерима јер свима нам је био заједнички циљ да у овој нашој мултиетничкој средини организујемо једну обједињујућу манифестацију која ће повезати мештане и генерације. Фокус ове године је био на деци, на активностима у којима ће учествовати наши најмлађи али и на младима који на селу немају превелик избор за креативније провођење времена. За организацију нисмо имали неке велике ресурсе, ово је приви пут и надамо се да ће и Општина Бечеј, која је ове година подржала Дан села то чинити и убудуће можда и са мало значајнијим средствима и да ћемо конкурисати и на покрајинске фондове и друге донаторске програме сад кад је први одржан и сад кад имамо неке референце. Пре свега поносни смо што је био овако велики одзив мештана, на концерту су биле пуне трибине, било је сигурно преко 500 људи што је јако велик број за село. Од следеће година када се прикупе већа средства набавићемо и сопствене реквизите за спортска такмичења и за остале активности. Показало се ове године да су Бачком Градишту потребне овакве манифестације посебно када се активности добро испланирају и осмисле да имају тај повезујући фактор како интеркултурални тако и међугенерацијски. Овакав степен повезивања посебно је био видљив кроз солидарност и заинтересованост локалних појединаца и фирми који су дали велику подршку организацији ове манифестације на разне начине, финансијски, услугама што нам је јако добро дошло с обзиром да су нам ресурси били прилично лимитирани. “ – рекла нам је секретарка МЗ Бачко Градиште Емина Брњеварац.

На такмичењу у кувању паприкаша победила је екипа Градиштански липицанер а поред фолклорних ансамбала и игара концерт је одржао и бенд „Парламент“ пред пуним трибинама ФК „Војводина“.

Играјмо се заједно

У организацији хуманитарног удружења „Ђина“ у оквиру Дана села Бачког Градишта одржане су бројне активности и радионице за децу и одрасле под заједничким називом „Играјмо се заједно“. Ове активности биле су предвиђене за децу из рањивих група (социјално угрожених, са сметњама у развоју или са неким мањим степеном инвалидитета) али су сва деца и млади били добродошли јер циљ је била промоција толеранције, поштовања различитости. На радионицама кој се биле организоване у неколико категорија: креативна/ликовна радионица, спортске (одбојка и стони тенис) и друштвене игре.

Добрила Ђин, председница овог удружења нам је рекла: „Ја бих желела да нагласим у име организатора да ми желимо да буде што више оваквих радионица. Показало се да су деца и наши мештани уопште веома заинтересовани за овакав тип радионица и да, иако је био фокус на дечије радионице, велики број и одраслих учестовао је ако не као активни учесници онда као „навијачи“. Ово је била јединствена прилика да направимо једну инклузивну манифестацију и покажемо да можемо да повежемо децу из различитих и социјалних и националних група да раде и да се играју заједно. Поред тога лепо је било видети и родитеље али и баке и деке који су са децом изашли и придружили им се на радионицама и на такмичењима. Посебно су биле важне спортске активности с обзиром колико данас деца проводе времена у кућама а родитељи на послу. Када је у питању креативни радионичарски програм ту су нам помогла и удружења сеоских жена, са децом су радиле неке технике ручних радова, учили их како да направе луткице кукичањем или гомбице, ту су има се придужили и неки родитељи да и они нешто науче. Посебно смо захвални и локалној превозничкој фирми „Дорић“ која нам је на располагање дала аутобус два дана да можемо да превеземо и децу и одрасле. Првенствено нам је био циљ да овај аутобус послужи да се превезу деца из Дневног боравка на радионице али нисмо успели да се организујемо овог пута. Неки следећи пут сигурно ћемо се потрудити да се и ова сарадња успостави и да деца из Дневног боравка учествују на нашим радионицама. Ове године, колико смо успели да их региструјемо јер су нам деца и сама током одржавања такмичења и радионица непосредно прилазила у укључивала се било је сигурно више од 80-100 деце и на крају су сви добили дипломе што њима веома значи.“

Хуманитарно удружење „Ђина“ има намеру да и за следећу годину припреми велик број и још више различитих радионица али у међувремену удружење има планова за разне пројекте од којих нам је Добрила Ђин споменула само неке, пре свега да у сарадњи са БУМ-ом који организује „Олимпијаду старих спортова“ да организију и малу „Олимпијаду“ за децу из рањивих група, да се за следећу годину у фокус ставе још неке вешине које би деца могла да науче, да се ангажују водитељи радионичари са специфичне креативне програме, клонови и жонглери и сл.