Друштво

Дан за здравље

Европска недеља превенције рака грлића материце обележена је од 22. до 28. јануара ове године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. О овој теми поразговарали смо са специјалистом гинекологије и акушерства Јасмином Ердељан –Николић.

– Рак грлића материце налази се на другом месту према учесталости међусвим злоћудним туморима код жена у Војводини, па се општина Бечеј не издваја из те статистике. Од ове болести жене углавном оболевају у средњој животној доби али се задњих година та граница помера ка млађим узрастима. Имајући у виду да се неретко открива у подмаклом стадијуму и да је у тим случајевима лечење мање успешно, а смртност већа, јасно је због чега су примарна и секундарна превенција од огромне важности.

Раније се сматрало да је генеза промена на грлићу материце од премалигних до малигних дуготрајна, да чак и деценија може протећи док премалигне лезије еволуирају у малигне. Међутим убрзани темпо живота очигледно је убрзао потенцијал и прогресију премалигних промена на грлићу.

У самом почетку те преканцерозне лезије углавном не дају симптоме и откривају се случајно приликом превентивних прегледа. Међутим, ако се јаве сукрвица и крварење из вагине после сексуалног односа- то може бити један од првих знакова да се на грлићу дешава нешто озбиљније. такође свако неуредно крварење, које није повезано са менструалним циклусом захтева преглед грлића материце. Врло често упоран и дуготрајан вагинални исцедак непријатног мириса помешан са сукрвицом, захтева гинеколошки преглед и узимање брисева са грлића.

Дуго се није знала права природа малигних и премалигних лезија. Данас се готово са великом извесношћу може тврдити да је рак на грлићу у највећем проценту инфективне природе. Присуство хуманих папилома вируса потврђено је у преко 90 посто свих узорака ткива премалигних лезија и рака грлића материце. Постоје преко 100 различитих врста ХПВ типова вируса од којих 40-так доводи до промена на слузници гениталних органа жене. Они су подељени на групе ниског онкогеног ризика који изазивају брадавице и оне високог ризика који изазивају дисплазије и малигне промене на гениталном тракту жене.

Да би ХПВ уопште могли да се населе у слузокожи грлића потребно је да постоји измењена слузница која је улазно место за вирусе, а који преузима контролу над растом ћелија чиме оне почињу да се  неконтролисано умножавају и доводе до различитих степена дисплазија и на крају до карцинома грлића. Наравно неће све особе које дођу у контакт са КПВ оболети од карцинома. Већина ових инфекција спонтано пролази унутар 7 месеци до 2 године. Али ако инфекција траје може доћи до описаних промена у ткиву грлића.

Основни тест за рано откривање малигних и премалигних промена је ПАПАНИКОЛАУ тест. То је цитолошки преглед цервикалног бриса.

Редовне гинеколошке контроле треба започети до истека прве три године од почетка сексуалне активности, а најкасније до 21. године живота.

Вакцина против ХПВ инфекције први пут је одобрена 2006. године. До сада се спроводи у више од 40 земаља у свету, док се у Европи вакцинација спроводи у 23 земље, а у нашем окружењу у Словенији и Македонији. Постоје два типа вакцине и садрже делове који личе на вирусе али не садрже ДНК вируса па нису ни инфективне ни онкогене. Степен ефикасности вакцине је веома висок 96-98 посто. Од 2006. године у свету је издато преко 100 милиона доза и систематским праћењем до сада нису уочени ефекти који би изазвали забринутост. Најбољи ефекти се постижу када се вакцина даје деци оба пола између 9 и 12 годинеживота, односно пре ступања у сексуалне односе.

Оно што је важно рећи на крају, рак грлића материце је излечив у колико се открије у раним стадијумима. Грлич је доступан прегледу, а преглед је једноставан, безболан и неинвазиван. Рак грлића материце можда није могуће увек избећи али га је зато могуће на време открити и правовременом терапијом излечити. Потребне су само редовне гинеколошке контроле у склопу којих се уради Папаниколау брис.

Зато, драге наше суграђанке не одлажите своју посету гинекологу. Ваше је само да дођете, а остало је наша брига.

“Дан за здравље” је слоган којим се апелује свим женама да размишљају о свом здрављу и да у току године одвоје један дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

Jelena Janković Ćuk

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *