Култура

Обележен Савиндан

Верници и црква 27. јануара прославили су Светог Саву или Савиндан, посвећен утемељитељу српског православља Растку Немањићу, просветитељу и првом српском архиепископу. Празник Светог Саве један је од највећих храмовних и породичних празника, а проглашен је и за школску славу. Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу. У школама се слвио све до 1945. године када је укинут одлуком тадашњих власти. После полувековне забране од деведесетих година прошлог века поново се празнује у образовно-васпитним установама.

На овај дан у школама у нашој општини није било наставе, али ђаци и наставници присуствовали су различитим свечаностима и академијама које су организоване тим поводом.

ОШ “Здравко Гложански” обележила је школску славу у Дому културе у Радичевићу. На самом почетку, све присутне поздравила је Сузана Ђукић, директорица школе. У свом излагању посебно се захвалила овогодишњем куму Гојку Еремину на донацији од 500 хиљада динара коју ће школа уложити у даље опремање и подизање квалитета наставе. Свечаности су присуствовали бројни гости као и председник општине Бечеј,  Драган Тошић. Службу је одржао Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски и традиционално освештао славски колач. Симболично су додељене награде претходним кумовима славе, а у име свих њих захвалио се Драган Кнежев, који је истакао да је велика част бити један од људи који су кумовали. Након пригодног културно-уметничког програма гостима је приређена закуска.

Ове године Гимназија Бечеј је била домаћин традиционалне свечане Светосавске академије у Градском позоришту, а у програму су учествовали ученици свих средњих школа али и предшколци и основци. Сви заједно су кроз културно-уметнички програм показали богатство наше културе и традиције. Испред Гимназије све присутне је поздравио Миодраг Басарић, директор школе и честитао свима славу.

– Никада лакше није било залутати него у данашњем свету пуном илузија, обмане и лажних ауторитета. Зато ова академија али и сваки школски час треба да нас сете и врате нас истинским вредностима утемељеним у лику и делу првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве, рекао је Басарић у свом говору.

У име локалне самоуправе говоре су одржали Ержебет Кинка, заменица председника Скупштине општине и  Далила Дујаковић, заменица председника општине Бечеј и том приликом су честитале свима славу нагласивши да су ђаци и студенти наш највећи капитал и због те чињенице их је важно подржати.

– Из године у годину локална самоуправа улаже значајне напоре да би се унапредили услови за рад свих ђака и то је оно што ће и наставити да чини, а ви драги ученици наставите да нижете и даље сјајне успехе на разним такмичењима које све нас чине веома поносним, истакла је Далила.

На самом крају свечаности архијерејски намесник протојереј Дејан Станојев уручио је дипломе и пригодне поклоне најуспешнијим ученицима који су учествовали на литерарном и ликовном конкурсу који је као и сваке године расписала Гимназија Бечеј.

Химном Светом Сави је као и сваке године започела приредба у ОШ “Север Ђуркић”, коју су  наставници организовали заједно са ученицима. Кроз глуму, игру, рецитације и песму они су представили живот и дело овог великог просветитеља, Светог Саве.

Jelena Janković Ćuk

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *