Друштво

Велика јануарска рација

Прошлог петка, 27. јануара у нашој општини обележена је 75. годишњица Велике рације Јужнобачког округа. У Чуругу је започео, а у Бечеју се завршио незапамћен погром који је однео више хиљада живота. Фашисти су те 1942. године убили и под лед бацили огроман број Срба, Јевреја и Рома. Пошту страдалима одали су грађани, представници локалне самоуправе, представници израелске и мађарске амбасаде, представници јеврејских заједница, православне, римокатоличке и јеврејске цркве, представници ОО СУБНОР-а Бечеј и политичких странака.

Најпре је међународни дан жртава холокауста обележен полагањем венаца крај спомен плоче на месту некадашње Синагоге, а данашње предшколске установе “Лабуд Пејовић”. Програм је започет песмом “Опело”, Ивана В. Лалића, затим се присутнима обратио и врховни рабин Србије, Исак Асиел, који је кроз стихове дочарао тај крвави пир и невино страдање у Другом светском рату. Заменица председника општине, Далила Дујаковић истакла је значајну улогу Јевреја у историји Бечеја и додала:

– Приликом злогласне рације јеврејска колонија је буквално збрисана и једини неми сведок живота Јевреја на овој територији јесте спомен плоча на овој згради.

После полагања венаца, комеморација је настављена на Тиси крај спомен обележја са именима жртава. После интониране химне и минуте ћутања одата је почаст страдалима. Прочитана су имена 214 жртава, 128 мушкараца и 86 жена који су бачени под лед. Том приликом председник општине Бечеј, Драган Тошић у свом говору је нагласио да је наша дужност да се сећамо и не заборавимо, али такође нам је и дужност да то пренесемо на нашу децу и унуке како се овај злочин не би никада заборавио ни поновио.

– Нисмо се окупили овде како би упирали прстом у кривце, то треба препустити суду историје, већ да би смо се сетили свих жртава до којих је дошло због безумља фашистичке идеологије, због мржње међу народима који су пре и после рата живели у слози, рекао је Тошић.

Пригодне говоре одржали су и Џени Седов, заменица амбасадора Израела у Београду, затим члан Извршног одбора Савеза јеврејских општина Србије, Феђа Фишл као и Јелена Чешљевић у име ОО СУБНОР-а Бечеј.

Српска православна црквена општина је служила парастос невино страдалим жртвама, а молитву за мртве изговорили су и први рабин Србије, Искак Асиел и ђакон овдашњег римокатоличког деканата Агоштон Агоч.

После полагања венаца, представник МЗ  положио је један венац у Тису и на тај начин је обележен злочин у којем је мађарска окупаторска војска у Другом светском рату стрељала и под лед бацила више хиљада људи.

Завршно обележавање 75. годишњице

На основу одлуке Владе Аутономне покрајине Војводине, завршно обележавање 75. годишњице Шајкашко-новосадске рације одржано је у Градском позоришту у Бечеју. Присутне представнике власти АП Војводине, представнике српске Православне цркве као и све госте у сали поздравио је председник оптине Бечеј, Драган Тошић који је још једном подсетио на злочин који се догодио те давне 1942. године.

У име АП Војводине присутне је поздравила Снежана Седлар, потпредседница покрајинске скупштине која је истакла да злочине нисмо и никада нећемо заборавити, да као људи морамо да праштамо али да не смемо да заборавимо.

Владан Симић, протојереј Епархије Бачке рекао  је да је Велика рација злочин који се граничи са геноцидом и да су људи који су тада убијени, убијени само зато што су били Срби, Јевреји и Роми без икакве друге кривице.

У оквиру свечаности представљена је књига архимандрита Јована Радосављевића “Рација у логору у Бачкој за време Другог светског рата” о којој је говорио протојереј Милован Миодраговић. На самом крају приказан је документарни филм “Деца бесмртности” , у продукцији Епархије Бачке, који је добио награду на 21. међународном филмском фестивалу у Омску. Филм је пробудио снажну емоцију на све присутнe јер веома реалистично представља догађај који се догодио пре 75 година.

Б.С.

 

 

Jelena Janković Ćuk

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *