Дечији продајни вашар у школи „Петефи Шандор“

На самом крају „Дечије недеље“ у петак 9. oктобра школа „Петефи Шандор“ организовала  је завршну манифестацију „предузетничке недеље“ у виду продајног вашара различитих производа које су израдили ученици ове школе од првог до осмог разреда. На вашару се заиста могло пронаћи свашта од колача и слаткиша, рукотворина предвиђених за јесење декорације за кућу, природних сокова, ручно рађеног накита, занимљивих и веома атрактивних креветића за кућне љубимце и др.

Сваки раздред је на платоу испред школе имао свој штанд, своје продајно место, и судећи по гужвама које су се у једном моменту створиле око штандова, вашар је био веома успешан а клинци су били веома задовољни продајом. Вашар је трајао од 9 до 16 часова (ако се пре тога све не прода).

Директорица школе Габријела Потребић Тежер је била веома задовољна овако лепим одзивом на манифестацију и поносна на асортиман производа које су ученици школе понудули на продају.

„Све ово почело је од тога да је наша школа сад пре неколико недеља регистровала ученичку задругу, идеја је потекла од наставника у школи и то са циљем да створимо неки почетни капитал. Решили смо да организујемо у оквиру Дечије недеље и предузетничку недељу и то је био добар повод да организујемо и овај мали хуманитарни сајам, вашар. Овога пута улагачи су били родитељи, они су инвестирали у материјал, основна средства за израду производа и током ове недеље деца, заједно са родитељима и наставницима, су радили, израђивали предмете, реализовали своје различите идеје за продају. Ово је сад  завршна манифестације те недеље, вашар на којем свако одељење продаје своје производе. Од прикупљених средстава, а видећемо колико ће то бити, надамо се да ће то бити лепа сума, ми ћемо донирати један део средстава  у хуманитарне сврхе, за Оливера и Лану, а остатак ћемо уплатити на наш („фирмин“) рачун.  Позивамо и све грађане Бечеја да буду чланови наше задруге, није неопходно да буду ни родитељи ни наставници у нашој школи. Сви могу да буду део ове лепе приче.“

На вашару смо затекли и поједне представнике локалне самоуправе који су дошли да подрже ову иницијативу али да купе нешто и на тај начин помогну да се сакупи што више средстава у хуманитарне сврхе.

Председник Скупштине општине Бечеј Игор Киш нам је том приликом рекао: „Налазимо се овде данас испред Основне школе „Петефи Шандор“ у једном предивном амбијенту који су нам приредили ученици, професори и наравно директорица школе. Налазимо се на једном лепом јесењем вашару који је и хуманитарног карактера али има и едукативно/друштвену димензију па и привредну јер све ово што данас видимо овде може се купити а дело је дечијих руку. Наравно и руку родитеља и професора јер су им они мало помогли. Све се може купити по веома приступачним ценама а целокупан приход који зараде иде у хуманитарне сврхе. Ја мислим да је то веома значајно за целу нашу општину а и за децу да науче нешто и о привреди, трговини а да истовремено буду хумани. Ја сам ево купио једна веома леп украс за врата од кукуруза и кукурузовине  и то ће послужити за нашу јесењу декорацију у кући.