… до следеће године на „Фолк фесту“

Средином августа месеца у Бечеју одржана је четвородневна манифестација „Фолк фест“ у организацији КУД „Ђидо“. Овај међународни фестивал народних игара бечејско културно уметничко друштво организује шести пут. Прошле године због епидемиолошке ситуације није одржан фестивал иако су чланови „Ђида“ желели да баш на овој манифестацији и свечано обележе јубилеј од 40 година рада, уместо тога обележили су, такође свечано, организацијом овогодишњег фестивала 41 годину од када ради овај најуспешнији бечејски ансамбл народних игара.

Као и сваке године домаћини, КУД Ђидо, сремачким играма отворили су фестивал и први наступили пред веома великим бројем публике у центру града. Наравно, као и сваке године до сада све наступе су употпуниле бројне пропратне манифестације, изложбе ношњи и обавезни дефиле учесника. Веома популарни дефиле се већ првог дана стопио са публиком јер је трг био препун. Сва четири дана док је трајао фестивал паралелно се одржавао и базар у центру града, шатре и штандови са храном, пићем, слаткишима и балонима употпунили су фестивалски угођај.

Прво вече, на отварању фестивала, наступили су поред „Ђидаˮи гостујући ансамбли из Украјине и Египта. Друге вечери наступали су чланови КУД „Дуле Милосављевић“ Желе из Чачка као и Академски фолкорни ансамбл „Оро“ из Ниша и фолклорна група из Египта. Треће фестивалске вечери “Бечеј фолк феста” наступили су чланови Мађарског културног друштва “Петефи Шандор” из Бечеја, Културно-уметничког друштва “Пасјанка” из Пасјана, КУД “Светозар Марковић” из Новог Сада, ансамбл “Студио фолклор” из Скопља и Српског културно-уметничког друштва “Свети Сава” из Шида, које се представило са Шопским играма и играма из Црноречја као и ансамбл „Студио фолклор“ из Скопља. Последњег дана међународног фестивала фолклора „Бечеј фолк фест“ наступили су ансамбали „Студио фолклор“ из Скопља, КУД „Пасјанка“ из Пасјана са Косова и Метохије, фолклораш из Смедерева и домаћин из „Ђида“.

Организатори су веома задовољни јер је фестивал био више него успешан, била је очигледно задовољна и бечејска публика. Дакле, … до следеће године поново на „Фолк фестуˮ.