Спорт

Велемајстор Роберт Маркуш победник шаховског турнира

У Бечеју је у хотелу „Златна обала“ у недељу 22. августа одржано прво Отворено првенство Бечеја у рапид шаху. Овај шаховски турнир организовао је Шаховски клуб „Пион“ уз подршку локалне самоуправе.

На турниру је учествовало 116 такмичара веома високо рангираних на шаховском листама укључујући чак 10 велемајстора. Углавном су учесници били из Србије са изузетком бугарског велемајстора Милка Попчева.

На овом турниру учесници су се такмичили у рапид шаху, тј. брзопотезним партијама где учесници имају 15 минута за окончање партије. За познаваоце шаха то је тзв. швајрцарски систем такмичења.

Захваљујући подршци локалне самоуправе фонд за награде на првенству био је веома велик па су тако обезбеђена средства од 100.000 динара.

Победник на првом Шаховском првенству у Бечеју, непоражени велемајстор Роберт Маркуш из Новог Сада, освојио је новчану награду од 21.000 динара. Роберт Маркуш је на турнир и стигао са највишим рејтингом од свих учесника. Друго место освојио је велемајстор Синиша Дражић а припала му је новчана награда у износу 15.000 динара. Треће место освојио је интернационални мајстор Иван Шаренац (10.000). Исти број поена као трећепласирани имали су и велемајстор Борко Лајтхајм (8.000), интернационалац Дејан Лескур (6.000), велемајстор Миша Пап (3.500) и интернационални мајстор Новак Пезељ (2.500). Поред главних награда додељене су и неке специјалне награде за омладинце, јуниоре и домаће играче који су учествовали.

Организатори, Шаховски клуб „Пионˮ, се надају да ће и следеће године имати подршку локалне самоуправе као ове и да ће бити у могућности да поново одрже овај турнира, да он постане традиционална шаховска манифестација у Бечеју.

фото: Јустин Ласло, фб профил „Златна обала“