КуварРазонода

Домаћи песто

Босиљак је озеленео у баштама па је време за домаћи песто. Овај ароматични умак је у последњих година веома популаран као додатак за италијанска јела и као основа за паста умаке. Употребите га као додатак за умак од парадајза за пицу уместо кечапа, или са павлаком и сиром за пасту на брзину или за пуњење за кифлице. Оригинални рецепт захтева пињоле и уместо ораха можете их, ако желите, купити у продавницама здраве хране али с озиром да су пињоле прилично скупе одлична замена су обични ораси (бољи су од бадема јер су маснији а лешници су сами по себи прилично ароматични, ораси су неутралнијег укуса). Овако припремљен песто може да стоји у фрижидеру неколико недеља само пазите да површина увек буде прекривена маслиновим или обичним уљем.

Потребно:

2 велике везе свежег босиљка

150 грама ораха

3 кесице пармезана

2 дл маслиновог уља и још мало обичног сунцокретовог по потреби

1 главица белог лука

2 лимуна, сок и корица

Зачини: со, бибер

Поступак: Скинути босиљак листове са дебљих делова стабљике (оне ситније стабљикице оставити) и добро опрати и просушити. Самлети босиљак  у бленедру (у неколико пута веома ситно да буде као паста), затим самлети и орахе са белим луком и изрендати на ситно пармезан ако је у комаду. Помешати пасту од босиљка, орахе и пармерзан и зачинити по укусу (со, бибер лимун) и додавати маслиново и обично уље колико је потребно да се направи маснија паста. Пресути у теглице и држати у фрижидеру до коришћења, на врху налити још мало маслиновог уља да не буде сува површина. Од овог се добије неколико малих теглица, зависи од количине босиљка.