Спорт

Достојно прослављено пола века каратеа у Бечеју

Пригодном свечаноћу у храму спортова, Карате клуб Бечеј прославио је пола века постојања.
Како је бечејски карате клуб у својој петодеценијској традицији оставио траг не само у региону, већ и у европским и светским оквирима, обележавању овог великог јубилеја присуствовали су великани српског и југословенског каратеа, садашњи и некадашњи чланови клуба, као и многобројни гости.
“Веома ми је драго што су се наши пријатељи каратисти одазвали у овом броју. Вероватно би их било и више, да није тренутне епидемиолошке ситуације. Она је утицала на то да на данашњи дан са нама не буду сви за које смо желели да дођу. Упркос томе, мислим да је свечаност протекла одлично. Одржали смо и заједнички тренинг, а сачуваћемо и успомене кроз фотографије”, са поносом каже Атила Комароми, председник Карате клуба Бечеј.
Оснивач Карате клуба Бечеј је Иштван Шиптер, који је 1971. године основао секцију при Друштву за телесно васпитање “Партизан”. Ипак, он за себе каже да је зачетник овог спорта у Бечеју, а да је оснивач Савез социјалистичке омладине Југославије.
“Карате је ономад био секција при џудо савезу. Савез социјалистичке омладине Југославије, део за Војводину, је био иницијатор оснивања клуба у Бечеју. Позвао ме је Саша Бођански, тадашњи референт за бокс и џудо, који ме је позвао и рекао ми да ме је Савез задужио да у Бечеју формирам карате клуб. Карате клуб Бечеј је један од мојих дражих клубова у којима сам радио и које сам формирао. Иначе, формирао сам више од 20 клубова у Војводини. Бечеј ми је драг због тога што сам лепо прихваћен и што и дан данас овде имам добре другаре. Током ових пет деценија смо са мојим матичним клубом из Темерина, ондашњим “Братством”, размењивали искуства, међусобно се посећивали и одржавали заједничке тренинге. У то време није било оног нездравог ривалитета који данас, нажалост, постоји не само у каратеу, већ и у другим спортовима”, каже Иштван Шиптер.
У оквиру свечаности додељене су многобројне плакете и признања најуспешнијим такмичарима, појединцима, организацијама, институцијама и пријатељима Карате клуба Бечеј. Такође, бечејски каратисти одржали су и демонстрацију овог спорта, након чега су сви присутни имали прилику да учествују на заједничком тренингу.

Општина Бечеј континуирано улаже у спорт

Обележавање великог јубилеја подржала је и Општина Бечеј, која настоји да у континуитету подржи и унапреди развој локалног спорта, како кроз суфинансирање спортских клубова, организација и удружења, тако и кроз улагања у спортску инфраструктуру.
“Желим да вас подсетим да смо спортски центар пре неколико година реконструисали. Након тридесет година заменили смо кров, заменили смо семафор, модернизовали расвету, реконструисали олимпијски базен, као и тоалете. У погледу самог каратеа, унапредили смо услове за тренирање ових спортиста у просторијама ДТВ “Партизан”. Доделили смо им опрему која унапређује њихове тренажне процесе, обезбедили им систем климатизације. Ово све наводим јер сматрам да су то модели којима можемо унапређивати и садашњост и будућност, као и да можемо градити боље услове за спорт, боље услове за нашу децу и за нашу омладину”, казао је Дане Мандић, члан Општинског већа за спорт, омладину и туризам.

Вукашин Љубојев