Државни Кризни штаб: Угоститељски објекти могу да раде и унутар локала

Од петка 7. маја сви угоститељски објекти могу да раде и у затвореном делу објекта и то до 22 часа, уз 50 одсто попуњености капацитета, поштовање дистанце од 1,5 до два метра и без музике.

Према одлуци државног Кризног штаба ова мера ступа на снагу од поноћи тог дана. Ова одлука би могла да доведе до мањег пораста броја новооболелих али чланови Штаба сматрају да је здравствени систем спреман за то за око седам до 10 дана и сматрају дато неће бити драстично повећање као што је то био случај у претходном периоду. Следеће седмице биће одржана такође седница где ће се пратити развој ситуације јер и даље је висок број смртних исхода као последица коронавируса.

На овој седници је донета и одлука да наши грађани који живе у иностранству, и ако су вакцинисани, могу да уђу у земљу без ограничења, наводећи да се очекује да ће земље из којих долазе то исто применити и према нама, односно увести реципрочне мере.
Предвиђено је и увођење Дигиталних ковид сертификата о вакцинацији, и да смо на правом путу и да су наши сертификати похваљени од неких земаља и Европске комисије.

Кризни штаб је такође одлучио да се још сачека са одлуком о отварању ноћних клубова и радом угоститељских објеката након 22 часа и то док ситуација не буде таква да има испод 100 новопозитивних на дневном нивоу тек тада ће моћи све да нормално функционише.

На Кризном штабу нису разматрани други захтеви о окупљањима или прославама па и даље важи мера да нема окупљања више од пет особа на једном месту, уз поштовање свих правила.