Дигитални сертификати на порталу е-Управе

Већ неколико месеци влада Србије ради на припреми овог документа који би служио као доказ о вакцинацији и олакшао држављанима Србије пут у иностранство а који би био прихватљив у већем делу Европе и у складу са европским прописима. Надлежни објашњавају да ће се он разликовати од тзв. ковид-пасоша и да је то друга врста исправе. Према ранијим најавама, дигитални сертификат показиваће када сте вакцинисани, прележали корону или урадили пи-си-ар тест, а једна од могућих опција која се помињала је и да ће дигитални сертификат постојати у облику апликације за мобилни телефон. Србија је за сада поделила своје сертификате са Светском здравственом организацијом, као и са још неким земљама, обелоданила је недавно премијерка Ана Брнабић.

Од суботе, 1. маја, сви грађани који су вакцинисани могу добити дигитални ковид сертификат на порталу е-Управе.

Српски сертификат већ признаје Мађарска. О међусобном признавању преговара се са Грчком, која и сама има сличан документ, Словенијом и Израелом, а могло би се очекивати да наш сертификат призна и Турска, одакле су стизале такве најаве. Што се тиче признања од стране земаља ЕУ то још увек није познато. До сада се, међутим, још не зна у којим земљама ће он важити.

– Још није познато на који ће начин ЕУ признавати сертификате са државама ван ЕУ, па и са нама као приступајућом земљом, али је најављено да ће Европска комисија сарађивати са Светском здравственом организацијом по овом питању – рекла је недавно министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ако сте успешно завршили процес имунизације у само неколико корака можете се посредством сајта еУправе пријавити за потврду
о вакцинацији.

Неопходно је да имате регистровани налог на порталу, а потврду осим за себе можете преузети и за чланове своје породице. На почетној страни портала еУправа у горњем левом углу налази се опција „услугеˮ која вам под ставком број три даје ознаку „здрављеˮ. Кад кликнете на ту опцију можете одмах да изаберете опцију „ковид-19ˮ. Кад вас претраживач одведе на одељак еУправе, означен као ковид-19, нуди вам се неколико опција које можете изабрати. Потврда о вакцинацији је последња у понуђеном низу. Потребно је да сада кликнете на њу како бисте дошли до жељене потврде. Након што сте се пријавите на портал еУправа кликом на зелени тастер „покрени услугуˮ који се налази у горњем левом углу појавиће вам се поља која је потребно да попуните. Ту морате да укуцате ЈМБГ и мејл на који желите да вам се потврда пошаље. Затим кликните на опцију „поднеси захтевˮ и кроз неколико минута потврду ћете добити електронском поштом.