Ковид пресек: Периодични извештај, прва половина маја.

У Бечејској општини је у првој половини маја месеца драстично опао број новозаражених ковидом. На дневном нивоу је било највише до десетак заражених. У овом периоду је било и много мање тестираних чак дупло мање него у претходном периоду. Више нема ни гужви испред ковид амбуланте.

У овом тренутку је 3279 грађана општине Бечеј и званично прележало ковид и то ако се не рачуна први талас у марту прошле године и током прошлог лета о којем немамо никаквих званичних података.

Оно што још увек није доведено у нормалу, тачније још увек може да забрињава је да се веома мало смањио број заражених који су морали да иду на хитно болничко лечење. За само непуне две недеље у болници је завршило 26 пацијента и то сада кад има само неколико новозаражених дневно. Лоше клиничке слике пацијената су и даље лошије него у прва два или три таласа пандемије. Да подсетимо, током овог таласа ковид епидемије било је све више особа код којих су се нагло дешавале компликације, веома опасне упале плућа и друге компликације када су плућа у питању као и за особе које већ имају хроничне болести срца, дијабетес и сл. Дешавало се да често клиничка слика пацијента преокрене у једном дану или у року од неколико сати. Још једанпут понављамо да је ова чињеница посебно важна за нас у Бечеју јер су нама најближе болнице удаљене на 50-так километара. Без обзира што се бројке смањују и што је ризик мањи обратите пажњу на то како се ваши укућани осећају док су у изолацији и док траје вирусна инфекција и обавезно се обратите лекарима уколико примете неко драстичније погоршање.

Наредни период биће такође тест за све јер је државни Кризни штаб предвидео попуштање још мера заштите, деца су поново кренула у школе а овај тип вируса је подједнако заразан и за децу, посебно тинејџере. Прва половина маја био је ризичан период јер смо „преживели“ још један Ускрс и Први мај а сада су почели са редовним радом и угоститељски објекти.

Новозаражених случајева на подручју наше општине у првој половини маја било је 60 (што је скоро три пута мање него у претходном периоду извештавања). Тренутно је још увек 178 активних случајева у општини што је неких стотинак мање него у априлу.

Током овог периода било је чак неколико акција имунизације становништва без заказивања. Па је тако током овог периода чак 807 грађана примило прву дозу вакцине, а 885 и другу. Дана 6. маја Дом здравља Бечеј је направио пресек вакцинације па је тако саопштено да је до сада укупно „издато“ чак 14.630 вакцина на пунктовима за имунизацију у Бечеју и насељеним местима и да је 8.327 грађана примило прву дозу вакцине а да је 6.303 и ревакцинисано до сада. Без заказивања на порталу е-управе, у оквиру посебних акција, 1.127 грађана је примило прву дозу вакцине.

Податке о броју преминулих особа од ковида у општини Бечеј локални Штаб за ванредне ситуације нам не доставља у редовним извештајима.