Egyetlen nőgyógyász maradt az egészségházban

Novembertől három helyett már csak egy nőgyógyász fogadja a pácienseket az óbecsei egészségházban, ketten ugyanis felmondtak az intézményben. Az osztályon ezentúl kizárólag Jasmina Erdeljan Nikolić foglalkozik majd a betegekkel, várandósokkal. Kosana Nešić igazgatónő ennek ellenére optimista, szerinte jobb munkaszervezéssel és a más községekből bejelentkező páciensek elutasításával sikerül majd biztosítani a megfelelő nőgyógyászati ellátást.

Az igazgatónő szerint az egészségügyi dolgozók távozása járványszerű méreteket öltött, az óbecsei orvosok, ápolók külföldön vagy magánrendelőkben keresnek új munkahelyet. 2016-ban 24 alkalmazott ment el az egészségházból, közülük kilenc személy – többek között két orvos és egy gyógyszerész – saját elhatározásból mondott föl, a többiek nyugdíjba mentek vagy a racionalizáció keretében távoztak. Az idei évben eddig összesen 11-en mondtak föl, közöttük 4 orvos is volt és egy személy nyugdíjba vonult, de egyetlen távozó helyére sem lehetett új alkalmazottat felvenni. A finanszírozó július 1-től nem fizeti tovább két óbecsei orvos és két ápolónő bérét, de az egészségház nem bocsátotta el őket, egyelőre saját forrásból próbálja meg fedezni a fizetésüket. Kosana Nešić elmondása szerint jelenleg 56-an dolgoznak az egészségházban, de ezt a létszámot 43-ra kell csökkeniük, mivel a község lakossága az elvándorlás miatt évről évre csökken.

A helyi alapegészségügyi ellátás minősége azért kulcsfontosságú Óbecsén, mert a város talán az egyetlen olyan település az országban, amely 50 km-es távolságon belül nem tud szekundáris vagy terciális egészségügyi szolgáltatáshoz, azaz kórházi ellátáshoz jutni.

F.R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *