ВестиДруштво

„Еко-Бечеј“: Расписан овогодишњи ликовни конкурс

Удружење Еко-Бечеј је у сарадњи са ОШ „Шаму Михаљ“ из Бечеја и ове године расписало пролећни ликовни конкурс поводом Дана планете земље. Назив и тема овогодишњег конкурса је „Заједно за нашу планету“

Сваке године, 22. априла обележава се Међународни дан планете Земље у циљу скретања пажње грађанима на значај очувања природе и спречавања негативних последица по животну средину. Значај обележавања тог датума је упозорење на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена, како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и тако смањила негативан утицај на животну средину.

Удружење „Еко-Бечеј“ чија основна мисија и правац деловања је екологија и еколошки активизам посебно у смислу едукације деце и младих овај традиционални циклус ликовних конкурса наменио је пре свега школском узрасту деце и младих.

Председник удружења, Золтан Киш, каже да поводом Дана планете Земље активности удружења имају за циљ да укажу на то шта све свако од нас појединачно али и колективно можемо да урадимо да заштитимо своју животну средину.

„Ми од учесника на овом конкурсу очекујемо да нам пошаљу креативно урађене зидне новине и плакате. За израду ових радова може да се користити било која ликовна техника: од цртежа оловкама, бојама, колажи од рециклажног материјала, органски материјал. У оквиру једног рада може се обрађивати неколико тема, као што су рециклажа, компостирање, садња и брига о биљкама, топлотна енергија, уштеда струје или воде, здрави начини живота. Пристигле пријаве биће категорисане у четири групе: предшколски узраст, нижи разреди основне школе, виши разреди основне школе и средњошколци. Најуспешнији радови биће награђени и поклонима које обезбеђују бројни спонзори, донатори углавном из приватног сектора. Радови се могу предати до 16. априла у Основној школи „Шаму Михаљ“. Сваки рад мора да садржи име детета и наставника, назив образовне установе, групе или одељења.“ – рекао је Золтан Киш, и додао да је конкурс отворена за све, није ограничен само на образовне установе у општини Бечеј.

У Спомен кући „Браћа Тан“ биће од награђених радова формирана изложба која ће бити изложена и у Мађарској путем размене са партнерским организацијама из Баје.

Проглашење резултата и додела награда  одржаће се 22. априла у Основној школи  „Шаму Михаљ“ где ће бити уприличена  и свечана додела и приредба.

„Наша школа планира велику манифестацију поводом Дана планете Земље под називом „Заједно за нашу планету“. Манифестација је уприличена да укаже да је један од наших најважнијих циљева перманентно подизање свести о заштити животне средине и одрживости код ученика, родитеља и код свих нас. Други важан циљ ове манифестације је јачање и односа и изградња заједнице, јер ће се у све ово укључити ученици свих узраста, од првог до осмог разреда у нашој школи али у другим школама и средњошколци. Наша намера је да у оквиру ове манифестације у реализацији учествују и млађа деца, браћа и сестре учесника али и родитељи. Жеља нам је да направимо породични програм у којем ће сви учествовати. Овом приликом позивамо и представнике наших братских школа из општине Бечеј али и из других градова. Што се самог програма тиче, у поподневним сатима биће организована и приредба и културни програм, али и радионице и забавне активности, посетиоци ће имати прилику да бирају између различитих спортских активности, занатских радионица али и других забавних садржаја. Наравно током ове манифестације биће организована и заједничка садња садница и биљака. Сарадња удружења „Еко-Бечеј“ и Основне школе „Шаму Михаљ“ траје већ дужи низ година. Наши ученици често учествују у активностима удружења што је веома позитивно јер „Еко-Бечеј“ има читав низ креативних активности, радионица током године и све су релевантне и баве се важним актуелнимтемама, спроводе веома важне активности из области екологије и развијају свести о важности очувања животне средине. И ми у нашој школи имамо доста активности када је у питању заштита животне средине. Примера ради, наши ђаци се већ годинама баве компостирањем, управљајући компостером у школском дворишту. Континуирано такође прикупљамо стаклену амбалажу, чепове и папир за рециклажу. Наш ликовни конкурс „Треш Арт“ је већ неколико година део програма наше Дечје недеље, ученици у оквиру ове активности граде скулптуре од рециклажних елемената. Надамо се да ће заштита животне средине имати све већу улогу у свакодневном програму рада школе“ – рекла је Тимеа Хорват Биро, психолог у Основној школи „Шаму Михаљ“ Бечеј.