Óbecse

Fókuszban a falun élők nők

Szerbia 12 önkormányzatának egyikeként Óbecse is részese annak a projektnek, amely a szerb kormány támogatásával, az Európai Unió anyagi forrásaiból a nemek közötti egyenjogúság megteremtését és a nők erősítését tűzte ki célul. Óbecse község területén elsősorban a falvakban élő nők számára szerveztek olyan képzéseket, amelyek az elhelyezkedésben segíthetik majd őket vagy elérhetőbbé teszi számukra a közszolgáltatásokat. A résztvevők varrótanfolyamon, számítógépes képzésen, szerb és magyar nyelvtanfolyamon vehetnek részt.
A programoknak útmutatóul az önkormányzat 2018 és 2022 közötti, a nők helyzetének a javítását célzó akcióterve szolgált. A projekt egyik hozadéka lesz az is, hogy a programok során az is kiderül majd: miként kellene a községi intézmények és szervezetek működését megszervezni annak érdekében, hogy jobban megfeleljenek a falun élők nők tényleges igényeinek, és a feladataikat koordináltabban, hatékonyabban lássák el.
Jelena Brankov-Čerevicki projektvezető elmondta: a programok egyik célja az, hogy az intézmények, a helyi közösségek, a civil szervezetek és a vidéki női egyesületek között hatékonyabb együttműködés alakuljon ki. A november végéig tartó projektet az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága is támogatja. A projekt értéke 500 ezer dinár, ebből a helyi közösségek részére négy varrógépet is vásárolnak, amelyeket a helybéli női egyesületek tagjai használhatnak majd.

F.R.