Óbecse

Fókuszban az energiahatékonyság

Óbecse község 2023. évi költségvetése 1,7 milliárd dinárt tesz ki, az erről szóló határozatot a községi képviselőtestület tavaly megtartott utolsó ülésén fogadták el a képviselők.

Kiss Igor, az óbecsei községi képviselőtestület elnöke az ülést követően úgy nyilatkozott: a község területén külső körülmények miatt több beruházás is háttérbe szorult.

Először a koronavírusjárvány állította kihívások elé nem csak Óbecsét, hanem az egész világot, ami jelentős mértékben kihatott a gazdasági helyre és a prioritásokra, hiszen az egészségügy háttérbe szorította a tervezett befektetéseket is. A 2022 elején kitört háború hatásai is nagyon gyorsan megmutatkoztak az inflációban, az energiahordozók árának emelkedésében. Több útfelújítást is terveztünk 2022-ben a község területén, az erre a célra szánt pénzeszközöket azonban átcsoportosítottuk energiahatékonysági projektekre. Egy komolyabb energiahatékonysági beruházást tervezünk a sportközpontban, a Tartományi Nagyberuházási Alappal tárgyalunk majd ezzel kapcsolatban. Szeretnénk a csarnok levegőztetését – a hűtést, a fűtést, a páramentesítést – korszerűsíteni, illetve szeretnénk megoldani a fedett medencének a páramentesítését is, emellett jó lenne kicserélni a nagy üvegfelületet is. Azon is dolgozunk, hogy az épület tetőszerkezetére napelemeket telepítsünk, hogy minél hatékonyabb és olcsóbb legyen a sportközpont működtetése. Tavaly több energiahatékonysági beruházás is megvalósult oktatási intézményeinkben, és a Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium Fókuszban a városok 2022 elnevezésű pályázatán sikeresen pályázott az óbecsei Városi Színház is, ennek köszönhetően folyamatban van az épület tetőszerkezetének a felújítása, amit az önkormányzat is támogatott. A sportés művelődési egyesületek továbbra is számíthatnak a támogatásunkra, bár nem tudtuk akkora mértékben növelni a rájuk fordított eszközöket, mint ahogy szerettük volna. 2023-ra  egyéb fejlesztéseket is tervezünk, de ezeket főleg más forrásokból, köztársasági és tartományi támogatásokból finanszírozzuk majd, emellett készülünk az újabb IPA-pályázatokra is. A saját forrásainkat arra használjuk, hogy működőképes maradjon az önkormányzat – nyilatkozta a községi képviselőtestület elnöke.