„ГАС“ БЕЧЕЈ: Нова цена гаса од 1. августа

Предузеће „Гас“ Бечеј је на седници Скупштине доо 30. јуна донело Одлуку о новој цени природног гаса за јавно снабдевање.

У документу који се налази на сајту овог предузећа каже се да се ово повећање односи на снабдевање малих купаца и домаћинстава за 4 категорије купаца у распону од 38.88 до 42.52 (претходна цена била је од 36,06 до 39.70 динара) по кубном метру за сам „енергент“.

Да подсетимо, Влада Србије је 28. јула је усвојила Уредбу о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Србији, у случају поремећаја на тржишту природног гаса, а услед наглог скока цене тог енергента у читавој Европи.

Како би се обезбедила неопходна количина енергената за привреду и грађанство, Влада Србије донела је одлуку да се снабдевачима обезбеди право на надокнаду разлике у цени природног гаса набављеног из увоза и цене природног гаса из увоза која се користила за обрачун цене за даљу продају снабдевачима, јавним снабдевачима и крајњим купцима за новембар 2021. године, као и право на надокнаду разлике у тренутној цени природног гаса произведеног у Србији у односу на исти месец прошле године.

Јавно предузеће „Србијагасˮ саопштило је 7. јула да ће просечне цене гаса за купце од 1. августа бити веће за девет одсто. Цена природног гаса од 1. августа биће увећана у просеку девет одсто, наведено је у саопштењу.

Додаје се да је обавештење о промени цене предузеће „Србијагас“ објавило 1. јула на званичној интернет страници, а да је сагласност Агенције за енергетику Србије, као националног регулаторног тела, објављена на сајту истог дана. Цене централног грејања, требало би да порасту у распону од 10-40 одсто, у зависности од учешћа трошкова гаса у укупним трошковима топлана.