Друштво

Управа саобраћајне полиције: Камере детектују и употребу мобилног телефона

Управа саобраћајне полиције је од прошле недеље почела да користи унапређени систем за мерење просечне брзине којим се, поред прекршаја, детектује и коришћење мобилног телефона приликом вожње и невезивање сигурносног појаса, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије (МУП).

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан оценио је да ће овај систем допринети прописном и безбедном учествовању у саобраћају, смањењу броја саобраћајних незгода и ублажавању последица саобраћајних незгода.

Он је објаснио да ће се процесуирање страних возача обављати по начелу хитности, а домаћих у складу са законом.

„Процесуирање ће ићи у два смера – за стране возаче вршиће се процесуирање по начелу хитности, што значи да ће они бити довођени код надлежних судија за прекршаје. Домаћим возачима ће се на кућну адресу власника возила достављати да се изјасне ко је управљао возилом на одређеној деоници пута“, рекао је Беленцан. Додао је да овај систем тренутно покрива 50 локација широм Србије. Инсталиране камере на локацији имају уграђену аналитику за аутоматско препознавање регистарских ознака, детекцију некориштења сигурносног појаса и кориштење мобилног телефона у вожњи. Систем, осим камере, има и флеш лампе које служе за освјетљење возила ради квалитетније фотографије и веће тачности, а лампе блицају на свако возило, а не само возило у прекршају. Уколико паметна камера евидентира да возач и/ или сувозач нису везани или ако возач користи мобилни телефон, на ЛЕД дисплеју се исписују регистарске ознаке возила у прекршају и упозорење “Вежите појас” и “Не користите мобилни телефон”.

“На овај начин се на лицу мјеста возач, као и други учесници у саобраћају упозоравају на непоштовање саобраћајних правила које у великој мјери може угрозити животе свих учесника у саобраћају”, указали су из МУП-а.