КуварРазонода

„Гастро фест“ – шесто издање фестивала

У Горанском парку овог викенда одржана је шеста по реду манифестација „Гастро Фест“ у организацији Друштва интелектуалца „Браћа Тан“.

Овај изузетно посећен фестивал из године у године све више гради репутацију једног од квалитетнијих фестивала те врсте у овом делу Војводине али и шире. Веома велик број излагача ове године, дугачки редови на штандовима пре свега били су последица веома велике посећености и великог броја људи који су решили да тог дана са својим суграђанима поделе породични ручак. Бечејци су, судећи по свему, почели да стичу навику да бар једном годишње заједнички обаве чувени „недељни ручак“, да проведу квалитетно време у парку уз дружење, да се сретну са пријатељима које не виђају често, да до касних вечерњих часова уживају са породицом на свежем ваздуху уз квалитетну храну и пиће.

Ова манифестација је већ дужи низ година била и прилично продуктивна у смислу афирмације локалне кулинарске традиције али и локалних малих произвођача хране, рукотворина као и локалне угоститељске понуде.

Организатори се сваке године добро потруде да читав концепт иновирају на различите начине, ове године то су биле радионице које су водили кулинарску стручњаци а које су биле посвећене различитим кулинарским вештинама … како направити добру пицу, роштиљ и друге популарне специјалитете.

На овогодишњем Гастро фесту било је можда нешто мања понуда „казанске“ хране на кашику или печења али је зато била знатно већа и разноврснија понуда малих произвођача квалитетне хране „за понети“, сирева, домаћих колача, зимнице, умака, пива, вина, домаћих сокова. Већим делом понуда је погодовала можда највише foodie ентузијастима и љубитељима квалитне хране и домаћих производа.

Оно што је ипак највећи утисак који остаје након завршетка фестивала је изузетно опуштена атмосфера која може да се постигне само добром организацијом. Веома добра организација је била и простора за боравак, дружење, анимацију деце. Организатори су поставили чак неколико пунктова за целодневну анимацију посетилаца, за седење и lounge опуштање после ручка, што је допринело да је већина посетилаца провела скоро цео дан на фестивалу.

Музички програм је такође један од квалитета овог фестивала јер је пре свега конципиран тако да буде углавном амбијенталног карактера, истовремено и за оне који желе да се посвете интензивније праћењу програма али и за оне којима је музика била само подлога за дружење и атмосферу.

Ипак, Горански парк је овде „звезда“ дана и за многе Бечејце скоро заборављени простор који је добио оваквом манифестацијом свој нови живот. Показало се да овај парк у центру града има јако добру предиспозицију да буде можда најбољи простор за организацију и многих других манифестација, посебно током лета а можда чак и зимских, празничних, уколико је време суво и без падавина.

Данијел Јовановић, је на наше питање како тече фестивал и да ли су организатори задовољни одазивом посетилаца рекао: „Наравно, веома сам задовољан јер мислим да данас имамо рекордни број посетилаца до сада. Редови су дугачки код хране, пића. Покушали само да имамо што већу понуду и што више штандова али велики је одазив посетилаца тако да се мора мало сачекати у реду али сви ће доћи до хране и надам се да то неће покварити мало угођај на фестивалу. Имамо преко 60 штандова малих произвођача од тога имамо око 10 и више угоститељских објеката који имају понуду од 20 до 30 различитих јела. Програм на бини је такође веома разноврстан и богат, имамо мали дечији фестивал у оквиру фестивала са минимум 15-так различитих програма. На жалост оно што смо најавили, балон за летење смо морали због јачег ветра да откажемо али осим музике увече нас чека, на крају још и пројекција једног филмског хита „Човек под именом Ото“. Мислим да смо успели да нашим посетиоцима дамо квалитетан програм“.

Ову манифестацију обишао је у току дана и председник општине Бечеј, др Вук Радојевић који је похвали организацију фестивала. Он је том приликом изразио своје задовољство јер је ова манифестација породичног карактера, програм је прилагођен свим генерацијама. Радојевић је додао да локална самоуправа управо тежи ка томе да кроз подршку бројним активностима и пројектима негује породичне вредности, развој друштвеног живота локалне заједнице, као и да пружа подршку малим произвођачима.

„Вредност ове манифестације огледа се и у томе што има за циљ да суграђанима и свим посетиоцима приближи мале локалне произвођаче, којих овде има више од 60 и који на овај начин имају прилику да пласирају своје производе, као и да ширу заједницу упознају са својом производњом. Општина Бечеј ће и у наредном периоду наставити да подржава овакве и сличне манифестације, а чињеница је и да смо у претходном периоду доста тога уложили у Горански парк од јавне расвете, инфраструктуре, преко трим стазе, теретане на отвореном, како би управо ова зелена оаза била место окупљања свих грађана, што се и данас показало.“ – рекао је председник општине Бечеј др Вук Радојевић.

Foto: Opština Bečej