Газдинство „Модрин“: Породични мир на фарми

Татјана, Лазар и Вук Тодоров

Татјана и Лазар Тодоров су млади брачни пар који се одлучио прошле године да свој заједнички живот промени из корена и да урбани живот у Новом Саду замени за потпуно другачији. У породичној кући у Новом Селу су отварили малу фарму, пољопривредно газдинство “Модрин”, купили неколико коза и започели производњу млечних производа. У међувремену родио се и мали Вук па је то постао сад већ озбиљан „породични“ посао. Сваки дан допуњују списак производа, број животиња на фарми и уживају далеко од градске буке и нервозе.

Разговарали смо са Татјаном Тодоров о томе како је нови посао и нови начин живота утицао на њихове животне планове и амбиције:
„Наше газдинство регистровано је 2019. године. Бавимо се узгојем чисте расе француске алпине ради производње и обраде млека. Идеја да се бавимо овим послом дошла је услед наше жеље за животом у природи, конкретно на Старој планини. Та жеља довела је до тога да размислимо чиме бисмо волели да се бавимо ако бисмо тамо живели. Причали смо о животињама и сложили се да су козе прави избор. Лазар је ветеринарски техничар, рад са животињама му је струка, међутим рад од куће је за нас обоје велика новина. Сада када имамо више слободног времена схватили смо да се више тога може и урадити. Плус имамо и луксуз који нема већина људи посебно наших година: да сами себи можемо да организујемо време да можемо да се посветимо породици, животињама и послу истовремено.

За мене ово је заиста велика промена. Као професионалном играчу и предавачу, након рада у бендовима и много концератних наступа, ово је још увек велики изазов, велика животна школа. Открила сам шта је прави мир и живот након година проведених у бурном урбаном животу. Рад од куће пружа много погодности и простора за самосталност и организацију целокупног времена и простора, да паралелно уживамо у нашој породици и послу којим се бавимо а да не трпи ништа од тога, напротив да се све на време уради и да остане довољно времена да се посветимо детету и породичном животу.

За сада смо ту у Бечеју, у Новом Селу али амбиција нам је да се вратимо природи и да на Старој планини где Лазар има породично имање, кућу и шуме, наставимо да живимо и бавимо се овим послом. Име Модрин је старо фамилијарно име његове породице. Желимо да живимо у нашој кући на имању и да живимо од нашег рада и хране коју сопственим рукама и знањем произведемо. Да уживамо у свежем ваздуху, чистој води, у шуми, на ливадама, са животињама и децом учећи их да поштују праве вредности живота и важност очувања природе. На крају, зато смо и сину дали име Вук, како би био јак, паметан и способан као шумски вук.” рекла нам је Татјана Тодоров

Почели сте да проширујете асортиман производа и да полако освајате тржиште….

“Тренутно имамо 13 музних коза, као и 20 спремних за следећу годину, тако да очекујемо 33 козе на мужи следеће сезоне. За сада од производа имамо свеже козје сирово млеко, разне врсте сирева, сирне намазе, јогурт, кисело млеко, сурутку и сапуне. Поносни смо на сваки наш производ јер смо много времена провели учећи начине за прављење истих, откривајући и спроводећи наше идеје и рецепте, уз пуно труда, рада, упорности и љубави.

Тренутно радимо од куће и вршимо редовне испоруке за Нови Сад, али можете нас срести и на локалним пијацама. Има нас и на нету, имамо фејсбук профил да можемо редовно да комуницирамо са купцима. Купци су нам јако задовољни, имамо сталне муштерије, као и оне који нам по први пут дођу, а најлепше је видети када се и врате задовољни производима и услугом.

Настојимо да промовишемо здрав начин живота, те нам је зато и један од циљева – да избацимо пластичну амбалажу. Временом ћемо све то остварити, а до тада смишљамо нове комбинације и врсте сирева. Морам да напоменем да смо озбиљно посвећени и радимо по свим хигијенским правилима производње и сваког месеца шаљемо узорке млека на новосадски институт на проверу исправности.” рекла нам је Татјана Тодоров