ВестиДруштвоМлади

Гимназија Бечеј: Шпанци, Пољаци и Румуни у гостима

Гимназија Бечеј је протекле недеље угостила 24 ученика и 7 професора из Пољске, Шпаније и Румуније као део друге мобилности у оквиру Еразмус плус E-Twining projekta „Youth Challenges of the Modern World“.

У току боравка у бечејској Гимназији су домаћини организовали бројне пројектне активности попут презентовања најважнијих еколошких проблема градова из којих долазе, такмичења концептуалних видео радова на тему отпада и одрживог развоја и многе друге интеркултуралне активности. Организовали су и излете у Суботицу и Нови Сад где су се млади из ови земаља упознали са културно-историјским наслеђем Војводине као и посету Скупштини Војводине где је тема разговора била мултикултурализам овог дела земље.

Последњег дана су ученици из ове три земље показали колико су научили о Србији. Организован је био квиз који су припремили ученици Гимназије, као и креативна, интеркултурална радионица у којој су учесници имали прилике да поделе своје утиске и како су се осећали током ове посете. Последња активност била радионица током које су ученици подељени у групе са задатком да направе видео од фотографија и снимака које су напаравили у току боравка у Бечеју.

У Бечеју им се јако допало, заправо су били одушевљени пре свега гостопримством породица домаћина и осталих Бечејаца. У разговору водитеља гимназијског радија, приликом снимања подкаста, су признали да су имали извесне предрасуде пре доласка у Србију, али су на крају боравка њихова очекивања далеко премашена. Гимназијски ученици-домаћини су им организовали слободно време на веома квалитетан и занимљив начин, сви су уживали у заједничким тренуцима које ће највише памтити. Верујем да ће велики број њих остати у контакту и да су стекли пријатеље до краја живота. Управо то је највећа вредност оваквих размена“, каже координаторка овог програма Светлана Ковачев за лист Бечејских дана.

Како су из Гимназије најавили предвиђено је да се у априлу реализује трећа мобилност, у пољском граду Гљивице, који ће посетити десетак ученика и четири професора из наше Гимназије.

фото:  Гимназија Бечеј