ЗанимљивостиРазонода

Глумица Бранка Веселиновић прославила 102. рођендан

Наша најстарија глумица, Бечејка Бранка Веселиновић успела је да надживи и оне најдуговеч-није холивудксе легенде као што су Кирк Даглас и Оливија де Хевиленд. Са своје 102 године Бранка Веселиновић је још увек веома активна, пише, чита пуно, каже да
редовно и ради фискултуру и слика. Пре две година када је славила пуних сто година била је гост и отворила фестивал монодраме у свом родном Бечеју. Још увек посетиоци памте неколико сати разговора са глумицом пре почетка прве представе током којег је показала колико још има енергије без обзира на године. И ове године смо у ето у могућности да јој честитамо рођендан овог пута 102. по реду.

Бранка Веселиновић је студирала глуму у Народном позоришту у Београду још давне 1936. године а свој први ангажман добила је у СНП- у Новом Саду. После рата преселила се за стално у Београд где је остала до данас. Према њеним речима образовање глумачко започела је још као девојчица у Бечеју где је научила да свира клавир, била је добар рецитатор и писала песме. Рођена је у породици Ћосић која је дошла у Бечеј из Јаше Томића и била је шесто дете. Причала је и да су сви у породици били талентовани за неку врсту уметности или језике. Играла је велике и мале улоге у позоришту, на филму и на телевизији, списак улога је превелик да би га овде наводили и веома имресиван, дружила се са Миром Ступицом, Десанком Максимовић. Играла је у ЈДП-у и у Атељу 212. Посла рата, 1948. године удала се за колегу глумца Млађу Веселиновића, заједно су основали „Фондацију Бранке и Млађе Веселиновића“ и бавили су се, поред свог посла, хуманитарним радом. Југословенско драмско позориште је деценијама било њено матично позориште. Добитница је Стеријине награде, Вукове награде, Нушићеве награде, Ордена рада са златним венцем. Говори одлично шест језика, наравно српски и мађарски како доликује правој Бечејки, поред тога и руски, енглески, немачки и француски.

Фото: Story.rs