Култура

Градски музеј Бечеј: Изложба о Банатској војној граници

У Градском музеју у Бечеју тренутно је постављена изложба под називом „Живот у Банатској војној граници“ чији је аутор Иван Радић из Друштва за неговање традиције Банатске војне границе. Ова изложба је посвећена теми формирања и трајања војне граничне области у Банату за време Аустријског царства. Ова гранична област била је веома важна за царевину јер је представљала својеврсну тампон зону према Османском царству које је вековима било велика опасност за западни део Европе.

Но, ово није само директно историјска поставка која сведочи о историјским догађајима од значаја на овом подручју у том периоду. Ова је изложба која је углавном посвећена животу становника те области било да су граничари сами у питању било обично цивилно становништво. Како и на који начин се одвијао живот овог претежно пољопривредног становништва, како је војна граница утицала и на насеобине граничара али и на све сегменте живота на овом подручју. Све наведено је тема мултимедијалне изложбе која је управо постављена у нашем музеју. На изложби се могу видети фото панели са историјским подацима, са знаменитим личностима тог историјског периода, важним догађајима али и макете типичних сеоских кућа граничара, бродова којима су чували природну грани-цу које су представљале реке Тиса и Дунав и друге интересантне предмете као што су униформе граничара, оружје из тог периода из историјског депоа бечејског Градског музеја и др.

„Читаве те историјске прилике које су се преламале кроз њихове тадашње животе су обликовале и ово подручје. Ту долази и до уређења самог простора, до одводњавања река које су биле доста плавне тада, долази до уређења самих насеља, уређења начина живота у кућама, до промене начина одевања, исхране, свих оних сегмената који чине живот човека тог доба. Поред тога што је сваки од тих људи овде живео тада, обрађивао земљу имао је још једну битну улогу у тадашњем Аустријском царству а то је да сваки пут кад га позову обавезносе  одазове војном позиву, у мирнодопско време да чува границу а за време ратних похода да буде распоређен по ратиштима широм Европе. Поставку чини и кратак историјат о Великом бечком рату, формирању нових војних граница у 18. веку, када су наша подручја поново почела да се насељавају под влашћу аустријске царевине, односно Хабзбурговаца. Поред осталих народа који су са њима дошли, Срби су чинили веома битан национални изражај.“ – рекао је аутор изложбе Иван Радић.

„Изложба је интересантна превасходно и због теме којом се бави али и због тога што, иако је у питању Банат, она је важна и за нас овде. И ми овде у Бечеју смо некада, тачније у првој половини 18. века били део Војне границе, чак је Бечеј био седиште овог дела границе. И мислим да је природно да једна изложба са оваквом темом гостује у нашем граду како би наши посетиоци могли да виде и сазнају нешто више о самом животу граничара, о њиховој служби у Аустријској царевини, у борби против османске опасности за овај део Европе.“ – додао је Немања Карапанџић, кустос-историчар Градског музеја Бечеј.

Ова изложба у Градском музеју ће бити постављена до краја овог месеца а након тога сели се у Кикинду и Белу Цркву.