Култура

Градски музеј: Етнографска изложба књажевачког краја

У Градском музеју у Бечеју је 1. септембра отворена гостујућа етнографска изложба из Етнографске збирке Жељка Утвара

„Прича о настанку збирке се родила неплански, 2003. године, уношењем у књигу инвентара првих 34 етнографских предмета од дрвета, метала и керамике који су чинили покућство сеоског домаћинства с почетка XX века. Предмети су сакупљени по селима општине Петровац на Млави, у већој мери откупом, а нешто и поклонима. Од 2003. до 2006. године збирку је чинило тек три стотине предмета, без и једног комада народних ношњи. У јулу месецу 2006. године у збирку се уписују први комади мушких и женских ношњи из села Зубетинац у Књажевачкој општини и то као поклон Русомира Здравковића, пријатеља Жељковог оца. Ношњу је чинило око 230 делова сеоске одеће с почетка XX  века, коју су израдиле Русомирова бака и мајка.

Од 2007. године Жељко почиње са озбиљним прикупљањем литературе везане за етнологију Балкана и проучавање одевних комада и везова на ношњама. Највећи број предмета у збирци тренутно је набављен куповином по бувљим пијацама широм Србије и у последње време откупом преко разних сајтова и огласа на интернету. Тренутно збирка броји више од 5000 етнографских предмета историјског и музејског карактера, међу којима нема два иста. Сви предмети су конзервирани и рестаурирани, колико је који то захтевао.

Након скоро две деценије сакупљања и проучавања етнографске баштине Срба и народа Балкана, Жељко је посебну пажњу по-светио процесу конзервације дрвета, метала и керамике, да би му у том послу, у последње три године велику помоћ пружила његова девојка Александра Јотовић, која се професионално бави везом и рестаурацијом оригиналних народних ношњи.

Осим јако вредне и битне целине књажевачких ношњи, коју је добио на поклон од Русомира Здравковића, вредна пажње и помена је и збирка Владимира Марковића из Београда, коју је Владимирова мајка Љиљана поклонила Жељку, у жељи да се након преране смрти њеног сина збирка сачува и на прави начин промовише.  Збирку чини око 460 предмета од дрвета, керамике и метала, без ношње, јер је Владимир није скупљао.

За сада 60 посто Жељкове збирке чине ношње и предмети текстилног покућства, док 40% чине предмети од дрвета, метала, керамике и стакла.

Збирка је за све ово време освојила неколико десетина најпрестижнијих награда, диплома, плакета и била приказана у јавности кроз неколико стотина емисија у земљи и иностранству. Сваки предмет је каталошки пописан, фотографисан и нумерисан, да би збирка добила још већи професионални значај и вредност. Целокупна финансијска средства за стварање, откуп и конзервацију збирке обезбедио је лично власник, без и једног динара помоћи државе и Министарства културе. Збирка се свакодневно увећава откупима и новим поклонима људи добре воље, који желе своје оригиналне предмете да прикажу и сачувају кроз Жељков рад, труд и преданост.“ – каже се у промотивном саопштењу ове изложбе.