Друштво

МКУД „Петефи Шандор“: Прослављен дан Светог Иштвана

У петак и суботу (18. и 19. августа) у Бечеју у Доњем граду је одржа-на традиционална манифестација Сент Иштван у организацији Мађарског културног друштва Петефи Шандор.

Првог дана прослава је почела у петак наступом хора Schola Cantorum у цркви Светог Антона Падованског у Доњем града, а након концерта је у оквиру славске мисе освећен хлеб. Након свете мисе, програм је настављен на отвореној бини која је била постављена у Републиканској улици.

Овој манифестацији присуствовали су и општински званичници. Игор Киш, председник СО Бечеј је пресекао традиционално освећени хлеб.

Том приликом обратио се и новинарима и подстакао значај овог празника како за Мађаре у Војводини и Бечеју тако и за комплетно становништво овог краја које већ вековима живи у суживоту више народа и чији се обичаји и традиција међусобно преплићу.

“Ево већ више десетина година, из године у годину прослављамо ову манифестацију Сент Иштвана тј. Светог Стефана у Бечеју. Првог мађарског хришћанског краља који је истовремено и светац и у Католичкој цркви али је и светац у Српској православној цркви, то нам је заједничка традиција, што је овде у Бечеју где живимо заједно итекако важно. Заједнички живот је била и порука нашег првог хришћанског краља Сент Иштвана јер се он на овим подручјима баш за то заједништво и залагао, да сви овде заједно живимо у миру и у слободи. Када је у питању ова манифестација она је, како можете да видите и данас овде, из године у годину све већа и све лепша, имамо све више посетилаца што нам је веома драго.” – рекао је Игор Киш.

Након церемоније отварања домаћин Мађарско културно друштво Петефи Шандор је организовало веома богат програм на бини током два дана прославе.

Публика је имала да ужива у перформансу певача и глумаца под називом Сент Иштван, затим и уз наступ „Фолкбеат дуо“. Популарни глумац и певач Золтан Берецки наступио је са својим бендом, на велико задовољство окупљених Бечејаца и њихових гостију.

Други дан прославе обележило је такмичење у кувању у ком је учествовало чак 38 екипа. За децу су биле организоване пригодне активности, док је уз музички програм дружење потрајало до поноћи.

Да подсетимо, Свети Иштван (Szent István), чије је прво име је било Вајк, потомак је Арпада, великог вође мађарског народа из времена досељавања у Панонску низију, који је био владар тада још паганским племеном. Добијањем краљевске круне од папе Силвестера Другог Вајк је поред круне добио и хришћанско име Иштван. Он започиње христијанизацију мађарског народа од те године и та се година узима и као почетак рађања модерне мађарске државе. За време владавине краља Иштвана, Мађарска је постала економски јака и независна држава. Након његове смрти 1083. године, он је проглашен за свеца и од тада се 20. август слави као дан Светог Иштвана и истовремено као национални празник свих Мађара.

Свети Иштван (у српској традицији Свети Стефан Угарски или Стефан Први Велики, у хрватској Свети Стјепан Мађарски)  био је поштовани као велики краљ и државник јер је водио свестрану политику – био је близак Византији, помогао је Василију Другом Бугароубици у борби против Самуила и био медијатор сукоба између Хенрика Другог и његовог брата Бруна. За време Стефанове владавине започета је изградња жупанијског система и оснивање црквених општина, манастира и цркава. За Стефаново име везује и за почетке ковања новца и увођење пореза. „Отац домовине“ из светородне династије, „заштитник земље и њене независности“ канонизован је 1083. године као небески заштитник Угарске, који је од 2000. године светитељ и у Васељенској патријаршији.