ДруштвоХроника

Хроника: Срушено 40-так споменика на Православном гробљу у Бачком Петровом Селу

У Бачком Петровом Селу је у ноћи између понедељка и уторка на Православном грубљу вандализовано и оштећено око 40-так надгробних споменика.

Споменици су срушени, део надгробних плоча је подигнут, неке су разбијене. Овога пута материјална штета је велика али свакако не само материјална него је за већину становника овог села ово вандалски чин без преседана којим се задире дубоко у емотивни мир мештана али и у међунационалне односе.

Да подсетимо, већ смо писали о томе да је Православно гробље и раније било мета вандала, углавном до сада било је више случајева паљења растиња око гробних места што су грађани пријављивали и надлежнима који су задужени за безбедност и чување гробља али и полицији.

У току дана у уторак, полиција је изашла на терен и извршила увиђај. На гробље су тог дана одмах ујутру изашли и радници ЈП „Комуналац“ који су почели да санирају штету након увиђаја. Полиција је врло брзо већ у току дана идентификовала два малолетна лица и обавештено је Јавно тужилаштво у Бечеју. Дечаци су узраста 13 и 14 година а дело је квалификовано од стране тужилаштва као повреда гробног места.