Ha február, akkor farsang

Samu Mihály ÁI: Színes jelmezek, kiszebáb, fánk, műhelymunka…

A farsang a vízkereszttől, azaz január 6.-tól, húshagyókeddig, vagyis a nagyböjt kezdetéig tartó időszak, hagyomány, népi ünnep, amelyet jelmezes bálak, felvonulások, mulatságok, lakomák, népünnepélyek jellemeznek. A farsang legjellegzetesebb része, a gyermekek kedvence, a karnevál, amely valójában télbúcsúztató is, a tavasz kezdete. Sok helyen szerveznek ilyenkor szines felvonulásokat, többek között ilyenkor kerül sor Magyarországon a farsang legnevezetesebb eseményére, a mohácsi busójárásra.
Óbecsén, a Samu Mihály Általános Iskola tanulói már évek óta ünneplik a farsangot. Igaz, hogy idén a járványhelyzet miatt a tarka-barka felvonulás elmaradt, de a diákok mulatságát és jókedvét ez sem rontotta el, hiszen jelmezeket öltve így is sikeresen elűzték a telet. Tettek egy sétát az iskola udvarában, majd összegyűltek a kosárlabda-pályán és ahogy minden évben, elégették a kiszebábot, mint a tél és a negativitás szimbólumát.
Az iskola növendékei azt mondták, már hetek óta készültek a farsangra, jelmezeket készítettek, festettek, varrtak, ragasztottak. Sajnálták, hogy idén nem vonulhatnak fel az utcákon, de annál jobban tudták értékelni az iskolaudvarban szervezett mulatságot. A farsang és az ehhez kötődő februári mulatságok jellegzetes étele a fánk, amely a Samu Mihály Általános Iskolában sem hiányozhatott. A diákok a kiszebáb elégetése és a fánk falatozása után nagy örömmel és lendülettel tértek vissza tantermeikbe, hiszen sikerült nekik elűzni a telet.
A farsangi program több, mint két évtizedes múltra tekint vissza az újfalusi iskolában. Idén a felvonulás hiányában az intézmény dolgozói igyekeztek kreatív, érdekes játékokkal gazdagítani a gyerekeknek a farsangot.
A Samu Mihály Általános Iskolában a közelmúltban került megrendezésre az Itt a farsang, áll a bál nevet viselő műhelymunka is, amelyet a leendő elsősök számára szerveztek. A foglalkozást a járványhelyzetre való tekintettel csoportokra osztva tartották meg. A műhelymunka alatt a gyermekek találkozhattak leendő tanítóikkal, a szülők számára pedig tájékoztatót tartottak a beiskolázásról. Az iskola vezetőségének tervei között szerepel, hogy még idén májusban egy újabb műhelymunkával örvendeztessék meg a leendő diákjaikat. Az elsősök beíratása egyébként február végéig tart. A tervek szerint idén három elsős tagozat nyílik, kettő magyar nyelven és egy szerb nyelven.
Az oktatási intézmény a második félév elején több értékes támogatásnak örvendhetett. A tornaterem négy új bordásfallal lett gazdagabb, mégpedig a Magyar Nemzeti Tanács 80.000 dináros adományának köszönhetően. További három bordásfal került fel a tornaterem falaira, amelyeket az óbecsei Sportközpont kölcsönzött az iskolának. A Vajdasági Baráti Egyesület 3.000 euró értékű támogatása által a tanév végéig ingyenes uzsonnát tudnak biztosítani a rászoruló diákoknak.

D.P.