ДруштвоКултура

Хуманитарна изложба фотографија Слободана Малешева у галерији „Круг“

У галерији „Круг“ градског позоришта отворена је 12. септембра хуманитарна изложба фотографија Слободана Малешева Бобице. Ова јединствена изложба круна је каријере сигурно најбољег бечејског хроничара кроз фотографије. Изложбу је отворила његова ћерка Нина. Бобица је сам за ову изложбу одабрао 120 радова и посветио је својим суграђанима и свом граду. Радове је решио да поклони и да се продајом сакупе средства за лечење Иване Ћурчић, Ивана Филипчева и Ерика Калмара.

Већ на први поглед на избор радова види се колико Бобица познаје свој град и људе, колико је током ове последње две, три деценије био интегрални део једног културног миљеа и колико је са лакоћом знао да препозна шта треба да стави у фокус. Бобица је испратио све значајније појаве, догађаје и људе, позната и анонимне, у граду али и експеримантисао са уметничким фотографијама и амбијенталним фотографским композицијама. Можда најјаче и најпотресније фотографије, пред којима је ретко ко од посетилаца изложбе остао емотивно нетакнут, су његове фотографије из болничког кревета, свог и његових најближих пријатеља. Из сваког кадра осећа се, без обзира на околности у којима су настајале, да су оне јасна еманација снаге и воље.

Серија фотографија које су настајале пратећи КУД „Ђидо“ на путовањима, наступима, на пробама биле су његов велики опус и показују сву љубав и умеће које је он уложио да адекватно представи рад овог ансамбла.

У тренутку кад овај текст излази у штампу сазнали смо да је због великог интересовања ова изложба продужена до 28. септембра, до сада је продато 120 мајица и више од половине фотографија.