ДруштвоПолитика

Интервју са председником општине

Како процењујете рад локалне самоуправе у претходних годину дана?

  • У 2019. години смо наставили оно што смо започели претходних година, темпом на који смо навикли наше грађане. Нема много разлике у перспективи. Планови које смо тада зацртали, морају да се остварују, а да би се они остварили мора се стрпљиво радити. Потврда тога је реализација још једног капиталног пројекта, а ту пре свега мислим на реконструкцију улице Милоша Црњанског која је завршена, али и реконструкцију Зелене улице коју смо започели, а у коју није улагано деценијама. Такође, Општина Бечеј је потписала уговор о јавно-приватном партнерству у циљу реконструкције јавне расвете на територији општине, након које је извршена реконструкција и модернизација јавног осветљења са новом ЛЕД технологијом. Замењено је је око 5.000 сијалица. Не заборавимо да смо реконструисали и Доситејеву улице, изградили кружни ток, тако да добијамо једну освежену целину у најужем делу Бечеја. Наставићемо и даље да реконструишемо улице, тротоаре, јавне установе, јер Бечеј има озбиљан проблем са инфраструктуром. Ми желимо да те проблеме неутрализујемо максималним, али и реалним корацима. Што се тиче многих аспеката, у Бечеју су голим оком видљиве промене.

Поједине инвестиције и радови су током ове године поприлично касниле, зашто недзорни органи нису реаговали на време? Да ли су неким извођачима наплаћени пенали за кашњења (пре свега улица Милоша Црњанског током лета, па аутобуска стајалишта, сада и Зелена улица)?

  • Да ли је у некој капиталној инвестицији пробијен рок за неколико дана – мислим да то није круцијална ствар. Бечеј је до 2012. године имао континуитет неулагања и сматрам да смо у последњих неколико година, уз подршку виших нивоа власти, поставили озбиљан темељ опоравка, пре свега у инфраструктурном смислу. У Бечеју се последњих неколико година раконструисао трг, реконструишу се улице, адаптирају се јавне установе, спортска инфраструктура је унапређена, покренули смо низ манифестација. Све ово представља важне инвестиције јер на тај начин инвестирамо у оно најважније – квалитет живота наших грађана.

Следеће година је изборна, да ли очекујете да ће иста коалиција остати и у следећем мандату?

  • Бечеј је данас једно велико градилиште и верујем да ће нам грађани дати подршку да наставимо да још снажније вратимо сјај Бечеју. Ускоро се навршава седам година од како су нам грађани указали поверење да побољшамо квалитет живота у нашој општини. С обзиром на резултате које смо постигли у том периоду, са поносом могу да кажем и покажем да смо од предизборних обећања датих 2012. године велику већину и урадили. Показали смо да држимо реч. Увек је важно погледати од чега смо кренули: када смо преузели одговорност за општину Бечеј, затекли смо много негативних ствари, аљкавости и нелогичности, дуг од 220 милиона динара, банкарски кредит, тек понеки пројекат који је био написан… И поред тога успели смо да већ 2013. године стабилизујемо јавне финансије, растеретимо нашу општину и покажемо како умемо и како треба да радимо. Да ли смо могли боље и више? Увек се може боље, али уз подршку и сугестију, чврсто сам уверен да ћемо бити још бољи и успешнији.

Спомињали сте да ће фокус бити следеће године на обали Тисе и на уређењу тог дела града, шта то конкретно значи шта ће се прво радити?

  • Као што сви знамо, Бечеј лежи у загрљају Тисе и она представља један од наших највећих ресурса, за који сам убеђен да је недовољно искоришћен. Планирамо да уложимо озбиљна финансијска средства у реконструкцију и модернизацију шеталишта на Тиси, приобаља и изградњу пратећих садржаја у виду спортско-реакреативних терена, игралиштра за децу и сл. Захваљујући ИПА пројекту са градовима Чонград и Алђе из суседне Мађарске, добили смо модерно мобилно пристаниште за чамце и бродице и то јесте инвестиција која нас обавезује да наставимо да уређујемо ресурс који нам је природа подарила, а који ускоро може постати туристички драгуљ за многе посетиоце. Ускоро ћемо расписати јавни конкурс за најбоље архитектонско решење уређења долме. Развој туристичке понуде и модернизација приобаља тисе Тисе јесте правац на који ће локална самоуправа ставити акценат у наредном период.

Порука председника грађанима Бечеја за крај године?

  • У години која нам предстоји грађанима општине Бечеј желим успеха на свим животним пољима и испуњење личних и професионалних циљева у духу здравља и оптимизма. Заједно ћемо наставити да нашу општину чинимо бољим, сигурнијим и лепшим местом за живот. Сигуран сам да ће то свима нама бити додатни мотив, јер све што урадимо остављамо у наслеђе младима, који представљају нашу главну покретачку снагу. Драги суграђани, желим вам срећну и успешну 2020. годину.