ДруштвоКултура

Изложба „Ритам спирале“ у музеју

У Градском музеју Бeчеј је у четвртак 7. марта отворена изложба која је дело аутора из Градског музеја у Сомбору а која обухвата делове збирке овог музеја које се односе на период средњег бронзаног доба на овим просторима. Ова изложба ауторке Анђелке Путице представља мултимедијално конципиран приказ начина живота и обичаја из периода Бронзаног доба. Артефакти који су део изложбе су углавном из сакралних објеката и гробница у које спадају делови погребног инвентара као што су одећа, накит, посуде. Разлог за овакав назив изложбе је специфична форма накита (наногвице) која је спиралног облика и део је културног комплекса под називом Хугелграбер – култура гробних хумки из бронзаног периода где је ово регионална варијанта те врсте артефакта. На свим предметима су урађене конзерваторске интервенције и реконструисан је првобитни облик. На паноима који се налазе изнад предмета исписана су детаљна објашњења на који начин је сваки од тих објеката био део сакралног ритуала у овом периоду и како се то односило на укупан социо/економски статус и друштвени положај људи тог времена. На изложби су поред предмета приказане и детаљне рекоснтрукције одеће (мушке и женске) из тог периода.
На отварању ове изложбе говорио је и Рашко Рамадановски, кустос археолог сомборског музеја као и ауторка изложбе Анђелка Путица а присутне на отварању је поздравио и директор бечејског Градског музеј Акош Тојзан.

Рашко Рамадановски је говорио о бронзаном добу на локалитетима који су у нашем непосредном окружењу а о којима се мало зна јер сви повезујемо то доба (око 15. века п.н.е.) са Египатским периодом Новог краљевства, Грчким Дорским периодом освајања, Тројом … ипак на овим просторима је било активности о чему сведоче сви ови на нашим археолошким локалитетим пронађени предмети.

Изложба ће у музеју бити отворена до 14. априла.