Економија

ЈП „Топлана“ – планови за 2021. годину

Након одржане седнице СО Бечеј на којој је јавно предузеће „Топлана“ представило план и програм рада у овој години, а узимајући у обзир да на самој седници није било подробнијег образложења тог програма, разговарали смо са директором Дејаном Вуковићем о томе како оцењује пословање предузећа у овој години која је за нама и шта су основни елементи плана рада овог предузећа за 2021. годину.

„Када су у питању планови, морам пре свега да напоменем да, ми немамо сопствених средстава за неке веће инвестиције на располагању, зато је ту локална самоуправа као власник самог предузећа да нам помогне. Средства од буџетских субвенција општине су пре свега намењена за отклањање и решавање проблема на топловодној мрежи, за хаварије и сл., други део тих средстава биће потрошен за израду пројектно-техничке документације, а трећи за неке радове на самом котловском постројењу да би систем могао несметано да ради. Што се тиче наше основне делатности, испоруке топлотне енергије, она се сада одвија несметано. Ми смо прошле године ревитализовали комплетан систем у оној мери да је он сад исправан и може да обавља своју функцију. Уверени смо тако да ни у следећој грејној сезони сигурно неће бити већих проблема.“ – рекао нам је директор Вуковић.

На питање новинара шта је са одлуком Уставног суда РС да цене, које ово предузеће још увек држи на истом нивоу од 2018. године, нису у складу са законом и зашто ЈП „Топлана“ и даље врши обрачун топлотне енергије за кориснике по том ценовнику директор Вуковић је рекао:
„Одлука Уставног суда каже само да орган који је усвојио ту одлуку није надлежан да је усвоји. Ни у једном делу Одлука Уставног суда не пориче цене и саму методологију одређивања цена, тако да ми и даље радимо по тим ценама и ти акти су и даље правоснажни.“– рекао је Вуковић.

Предузеће ЈП „Топлана“ је прошле године било предмет и контроле рада од стране Државне ревизорске институције. О пословању овог предузећа ова институције је у свом извештају дала неколико замерки (у питању је проблем са необјављивањем појединих јавних набавки на јавним порталима, што је обавеза предузећа).
„ДРИ је контролисао рад предузећа, извештај постоји, константовано је 6 замерки и дали су нам препоруке за отклањање. Ми радимо на томе, и до краја јануара требало би да буде урађен одзивни извештај о томе да смо успели да отклонимо све те недостатке.“

Директор Вуковић је говорио и о новим инвестицијама у мрежу из средстава које субвенционише Општине Бечеј.
„Предвиђен је наставак реконструкције топловода у Золтана Чуке, од раскрснице са Главном улицом до уласка у насеље Седам секретара СКОЈ-а. Морам поменути и пројекат изградње дегазатора, инвестиција коју општина Бечеј тренутно реализује, који би требало да буде један од оних које ће бити веома важни за наше предузеће. Ово постројење је тренутно урађено до фазе да већ може да се безбедно користи вода. Дегазатор има функцију да отклања гас из воде јер је та вода богата метаном, када се отклони гас она постаје безбедна за коришћење. Оно што је логичан следећи корак је повезивање бушотине са потенцијалним корисницима. Значи, било би потребно да се, за почетак, уради вод из бушотине до Спортског центра који би обухватио и све парцеле и потенцијалне кориснике бање, хотела и др. Спортски центар се сада још греје на буштину која је власништво НИС-а. Ова бушотина на којој ми радимо је власништво општине Бечеј. Прва фаза радова је завршена за сада, оно што тамо још треба да се направи је постројење које би омогућило коришћење тих геотермалних вода у даљинском систему грејања тј. да би и ЈП „Топлана“ могла да користи ту енергију. Ја бих волео да то буде већ ове године али то не зависи од нас, средства која су за то неопходна су негде око 4 милиона евра и ми без помоћи виших нивоа власти то не можемо да урадимо. Друга опција је, ако то буде у интересу локалне самоуправе, да се ради јавно-приватно партнерство за коришћење једног таквог извора за потребе даљинског грејања. Сваке године нам се смањује број корисника пре свега због цене грејања. Ми смо свесни да грађани размишљају рационално и користиће онај вид енергије који им је реално повољнији и ако је тренутно електрична енергија или куповина гаса од локалног добављача повољнија од топлане они ће користити те услуге. На нама је да корисницима омогућимо повољније грејање да будемо конкурентни са ценом. Када би се ставио у функцију систем грејања на геотермалне воде цена грејања би била знатно приступачнија. У том постројењу температура воде била би чак до 66 степени, дозвољени проток је 20 литара у секунди, што би омогућило негде око 2,5 до 3 мегавата топлотне енергије. Оно што смо ми предвидели пројектом и употребом топлотних пумпи па и самог гаса који се издваја из воде тај капацитет бушотине би се попео на преко 5 мегавата, што би било довољно да се покрије око пола тренутног конзума у Бечеју.“ – рекао је Вуковић.

На наше питање шта се дешава са пројектом грејања на биомасу, зашто се одустало од тога, директор Вуковић је рекао следеће:
„Једноставно ми нисмо били у могућности за то кредитно задужење. То је једини разлог. Општина Бечеј такође није била у могућности да се кредитно толико задужи за тако велик пројекат. Ми смо покушавали да добијемо финансијске гаранције од Министарства финансија и генерално влада је била тада расположена у том правцу али тад се ушло у неку фазу са ММФ-ом и смањивањем јавног дуга. То је тада био пројекат немачке развојне банке и ми смо били једноставно принуђени да одустанемо од тог пројекта као и већина других градова.“