Друштво

ЈП „Водоканал“: Вода у чесмама у Радичевићу са повећаном концентрацијом гвожђа

Већи број мештана насеља Радичевић послали су нам на адресу редакције фотографије воде из водовода у овом насељу. Вода је у последњих неколико месеци видљиво  лошијег квалитета него раније. Иако Радичевић има само техничку воду у водоводу у последње време вода је неуобичајено жуте боје и има талога чак више него раније па су грађани забринути да је користе и као техничку воду, за прање судова, купање и слично.

Послали смо упит директору ЈП „Водоканала“, Зорану Грбићу да нам одговори да ли је у скорије време урађена анализа воде у водоводу у Радичевићу и какви су били разултати ако јесте. Као и шта је предвиђено да се по том питању уради да ово насељено месту ускоро добије воду у водоводу коју може безбрижно да користи.

Добили смо следећи одговор „Од првог јануара 2011. Године ЈП „Водоканал“ врши водоснабдевање у Радичевићу  са техничком водом, док се не стекну услови да се испоручује вода квалитета воде за пиће. Континуална дезинфекција воде, од августа 2015. године врши се са мешовитим дезинфектантом (Оксихлором) произведен на Фабрици воде у Бечеју. Од када одржавамо водоводну мрежу у Радичевићу постоји појава повећане концентрације гвожђа и то није ништа ново. Због веће концентрације гвожђа у води ствара се жућкасти талог у водоводној мрежи, који се одстрањује испирањем водоводне мреже. Водоводну мрежу испирамо једном до два пута месечно на сваком хидранту у водоводној мрежи до избистрења воде. Квалитет воде контролише Институт за јавно здравље Војводине из Новог Сада, узимањем по два узорака једном месечно.Тренутно извештаји физичко-хемијске анализе указују да вода не одговара условима «Правилника о хигијенској исправности воде за пиће», због боје, повећане концентрације амонијака, гвожђа… По мишљењу Института за Јавно здравље Војводине на основу савремених студијских сазнања утврђена хемијска одступања од прописаних вредности не представљају опасност по здравље људи, али могу условити примедбе потрошача. На основу микоробиолошког прегледа 2023. године 80% узорака воде, у насељеном месту Радичевић, је одговарало условима «Правилника о хигијенској исправности воде за пиће». Да би насељено место Радичевић добило воду за пиће, која испуњава услове – «Правилника о хигијенској исправности воде за пиће», решење би било да се изгради водоводни систем који повезује фабрику воде у Бечеју и резервоар са црпном станицом у Радичевићу или да се инсталира мини фабрика воде са адекватном филтер станицом. – каже се у саопштењу које нам је послао директор ЈП „Водоканал“ Зоран Грбић.