Спорт

Кајак: Српски репрезентативци веслају Тисом

Након успеха на Првенству Европе у кајаку и кануу за јуниоре и млађе сениоре, одржаном на Ади Цигалији, где је српски четверац у саставу Стефан Врдољак, Никола Ковачевић, Лука Стојков и Бранко Лагунџић освојио сребрно одличје на 500 метара, настављене су репрезентативне припреме и то на бечејским водама.

Кајакши пре два викенда (23. јула) учествовали на изборном такмичењу у Бачкој Паланци, где је четверац у саставу Џомбета, Новаковић, Врдољак и Торубаров први извеслао и заслужено ће представљати нашу државу на Првенству Европе у Минхену од 18. до 21. августа

„Овде су на припремама били четверци, старији сениорски четверац који је изборио такмичење за европско првенство. Поред њих, припреме је обављао и млађи сениорски четверац у саставу Стојков, Рудовић, Стојков и Живковић. То су у ствари два од три четверца која су се надметала на водама у Бачкој Паланци“, казао је Дејан Терзић, репрезентативни тренер Кајакашког савеза Србије.

Уз Марка Новаковића, међу бечејским такмичарима и домаћинима осталим кајакашима били су и Милош и Лука Стојков, Филип Ратков и Миодраг Икадиновић.

Овде је феноменално и једва чекам сваки пут да дођем у ваш град зато што у Новом Саду, где сам одрастао и где тренирам свакодневно, је превелика гужва, а и много смо расути на све стране. Овде много мирније, мање је место, јако је лепа Тиса из разлога што је ујутру мирна, нема ветра и таласа што нам умногоме погодује за тренинге. Такође, морам да напоменем да нам су смештај и храна одлични и да заиста уживамо овде“, са осмехом на лицу каже млади репрезентативац Србије у кајаку Војин Рудовић.

„Припреме у нашем граду сви воле и радо долазе. Препознаје се рад и труд свих Бечејаца за успехе у кајаку и кајакашком спорту. Много нам помаже општина, којој морам да се захвалим, јер су препознали наш труд и рад и заиста нас свесрдно помажу и подржавају“, закључио је Терзић.

Тренингу репрезентативаца присуствовао је и Дане Мандић, члан Општинског већа за спорт, омладину и туризам.

„Мислим да је веома позитивна ствар што се кајак у Бечеју поново ставља на неке добре вибрације и што се велики број деце и младих поново окреће кајаку. Онај ко жели да тренира и успе у овом спорту сада може то да ради у матичном клубу. Мислим да је ово прави потез управе клуба, Дејана Терзића и свих осталих који су посвећени овој причи да задржимо нашу децу, да их овде успешно тренирамо, а да они опет могу да буду на оку нашим тренерима, односно селекторима у оквиру репрезентације. Управо због свега тога смо поносни да смо протекле године подржали кајак клуб са милион динара како би унапредио своју инфраструктуру, да изгради складиште за чамце, тако да ћемо и у наредним годинама наставити да их подржавамо не само у том смислу него и у смислу одржавања оваквих иницијатива и кампова којим унапређујемо спорт односно кајак на територији општине Бечеј и ка којима ће гравитирати не само наша деца, него и деца и млади из осталих клубова како би Бечеј поново вратили, а враћамо га већ сада, на меридијане успешног развоја спорта на територији општине Бечеј“, казао је члан Општинског већа за спорт, омладину и туризам Дане Мандић.

Захваљујући одличним условима, квалитетном тренерском раду, врхунским резултатима бечејских кајакаша који су прославили наш град и клуб, као и подршци локалне самоуправе, све више српских кајакаша гравитира управо ка Бечеју.

„Јожеф Шоти, Марко Новаковић, Марко Томићевић, па и ја, морали смо да одемо из Бечеја да бисмо направили велике међународне резултате. Сада отприлике та гравитација такмичара долази у Бечеј, што значи да не морамо више одлазити у друге кајакашке центре да бисмо направили велики резултат, него то можемо овде са принципом који увек имамо, а то је такав си какав ти је спаринг партнер. Сада су овде спаринг партнери освајачи медаља на европским и светским такмичењима. Мислим да сва бечејска деца имају најбоље услове до сада, да имају одличне спаринг партнере. У наредним генерацијама сигурно ћемо имати још више локалних шампиона који ће правити резултате и боље од наших које смо правили и освајали“, закључује Терзић.

Воде у Бечеју не мирују ни након ових такмичења, јер је у најави одржавање два кампа којима ће се наставити тренд репрезентатив- них припрема. Биће настављен рад за предстојеће Првенство Европе за сениоре и млађе сениоре, као и припремни камп Олимпијских нада за момке и девојке до 18 година.

Вукашин Љубојев