Друштво

Канцеларија за младе прославила 13. година рада

Канцеларија за младе општине Бечеј ове године је прославила свој 13. рођендан свечаном седницом у великој сали СО Бечеј. Бечејска КЗМ основана је још 2006. године и једна је од ретких у Војводини и Србији која ради континуирано без обзира на политичке смене власти. На свечаној седници свим активистима, волонтерима и (одраслим) гостима обратила са најпре координаторка Канцеларије Дијана Петер која је представила рад КЗМ у претходном периоду. Кроз целу своју историју у раду са младима Бечеја у КЗМ су се трудили да што свеобухватније прате интересовања бечејске омладине организујући различите активности спортске, културне, еколошке, хуманитарне, едукативне у разнима формама од радионица и манифестација до предавања, едукативних путовања и др. Оно што је специфично за Бечеј је да од самог почетка имају као основу за рад и актуелан стратешки документ – Локални акциони план у којем су дефинисани принципи омладинске политике у граду као и процес имплементације.

Координаторка Дијана Петер је говорила и о појединим активностима током претходне године као што су хуманитарни турнири у баскету, културне манифестације које су организовали, изложбе, гостовања позоришних представа и стенд ап комичара, едукације о здрављу и превенцији зависности и др, еколошке акције, акције размене са младима из дугих земаља, међународни волонтерски кампови. Ипак, оно на чега су свакако највише поносни, према речима координаторке, су програми унапређења услова за омладински рад у Бечеју али и у насељеним местима општине Бечеј. Ове године су највише допринели побољшању услова за омладински активизам у Бачком Петровом Селу јер су из сопствених средстава и неким донацијама обновили просторије омладинског клуба у Бачком Петровом Селу и уредили терен за одбојку на плажи. Да си интегрални део заједнице показали су и својим волонтерским радом на скоро свим већим манифестацијама које је организовала локална самоуправа. Неколико десетина волонтера из КЗМ помогла је организацију „Бечеј ноћу“ и др. На крају Дијана Петер је поносно закључила да је оно што највише карактерише Канцеларију за младе у Бечеју, поред дуговечности, отвореност за идеје и креативност.

На свечаној седици младима и нешто старијим пријатељима и сарадницима КЗМ обаратили су се и председник општине Драган Тошић, некадашњи координатор КЗМ а сада помоћник председника општине за односе са јавношћу Дане Мандић и помоћник покрајинског секретара за спорт и омладину Драган Милић.

Након званичног дела свечане седнице представници КЗМ поделили су и захвалнице свим својим сараданицима, институцијама, установама, школама, медијима и, наравно, највреднијим активистима и волонтерима Канцеларије за младе. Председник општине Бечеј, Драган Тошић припремио им је и једно лепо изненађење па су тако сви добили и празнично путовање на поклон, викенд у Будимпешти крајем децембра.