ДруштвоКултура

Први дечији музички фестивал „Бедеф“

У недељу 1. децембра у Градском позоришту одржао се први дечији музички фестивал „БЕДЕФ“. Деца су се такмичила у певању у две категорије: млађа група за децу од 7 до 10 година и старија од 11 до 14 година. Деца су певала дечије ауторске песме хора „Бубамаре“. Фестивал је организовало Удружење „Бубамара“ а учествовала су деца из Бечеја, Новог Сада, Делиблата, Сомбора, Србобрана и Ковина.

Наступе деце је оцењивао стручни жири у саставу Јован Адамов, композитор и диригент, Агота Виткаи Кучера, редовни професор на Академији уметности у Новом Саду и Бранислав Дробац професор солфеђа у бечејској Музичкој школи „Петар Коњевић“. Поред стручног председавао је и дечији жири који су чинили чланови дечијег бенда „Бубамара бенд“. Публика је такође имала прилику да да свој глас.

У категорији од 7 до 10 година треће место су поделиле Буташ Петра и Амадеа Ловаш, другу награду је освојила Калина Курјачки а прву Елена Дунклер.
У другој, старијој категорији треће место су поделиле Анђела Јелић и Теодора Цревар, други је био Аљоша Фила, а прву награду је однео Лука Ташин.
Награду публике је освојила Тара Вукобрат, дечијег жирија Срна Андрић и награду за најбољи сценски наступ Мила Раденковић.
Гран-при фестивала је освојила Виола Штефанига.

Хорови ОШ „Север Ђуркић“ и „Бубамаре“ пратили су мале извођаче.

„Ја сам веома задовољна организацијом и припремама и како је коначно реализован фестивал, задовољна сам и одзивом деце јер 16 учесника је за фестивале овог типа углавном оптималан број. Пре свега драго ми је да ће те наше песме које иначе пева хор „Бубамаре“ да се певају и шире, да оду изван Бечеја. Ево већ за следећу годину имамо мотив и планирамо да напишемо још хитића. Наш циљ је да проширимо фестивал и пропратним и другим програмима, да траје неколико дана, да евентуално организујемо и такмичење бендова који би донели неке своје ауторске песме, да организујемо и ликовно такмичење-колонију, да распишемо литерарни конкурс. Ове године смо имали срећу и са великим именима, имали смо веома компетентан и добар стручни жири који су чинили Јован Адамов, Агота Виткаи Кучера и Бранислав Дробац, и они су се одушевили и квалитетом песама и певача али и читавом продукцијом, бендом који је пратио све нумере. Јован Адамов је рекао да он не може да верује да у оваком малом месту све то што ми радимо са хором, бендом постоји на тако високом нивоу. Његов став је био да су ствари, песме, чак можда мало и тешке за певање, за изведбу, за децу тог узраста. Сви певачи су били веома добри, у питању су биле нијансе које су одлучивале када су у питању награде које су додељене. Главна награда – Гран при и новчана награда у износу од 10.000 динара коју може да потроши у „Плејер“ продавници инструмената припала је Виоли Штефанига. Овогодишњи спонзори су на били и Општина Бечеј, књижара Призма, Тотпромет, Italico, Grow Rasad, Пицерија Dell Amore, МГМ Пламен, Ковакс и штампарија Lux. Иза свега овог стоји десет година уложног рада на компоновању, снимању, писању песама, рада са децом, то је све уложено у овај фестивал а то се најбоље види на нашој деци која су наступала, тај осећај сигурности на сцени, сценски наступ, однос према публици.“– рекла нам је Ђијанта Ловаш након завршетка фестивала.