ДруштвоЕкономија

Карнекс затвара фарму свиња у Петровом Селу

Почетком септембра објављена је вест на стручним порталима да ПИК Бечеј затвара три фарме свиња којима сада у оквиру МК групе газдује Карнекс. Једна од њих (товилиште и прасилиште  са 3600 свиња) је део бившег ПИК-а Бечеј и налази се у Бачком  Петровом Селу. Након последњег преузимања и промене власника свака промена у структури производње у ПИК-у изазива реакцију како запослених тако и јавности у Бечеју. Од овог комбината живело је некада скоро пола града и са правом Бечејци без обзира ко је нови власник сматрају да је ова компанија дубоко везана за укупну економију нашег града. Након катастрофалних последица које је овај комбинат преживео у процесу приватизације када су у питању овакве вести већина запослених али и породица које живе од њих, с правом, на одлуке реагује бурно.

На наш упит шта ће бити са овим фармама након затварања који је послат директору и ПР служби МК Групе и Карнекса добило смо одговор:

“Компанија Карнекс и ПИК Бечеј – Огранак Сточарство препознали су потенцијал у сточарској производњи, те се дугорочно определили да улажу у квалитет својих сировина  и квалитет финалних производа, а све у циљу одрживе конкурентности на дуг рок. Овај пројекат модернизације започели смо прошле године, изградњом потпуно новог модерног објекта Прасилишта на фарми Врбас. Пројекат заснован на модерним стандардима неизоставно изискује рационализацију и оптимизацију фармских локација и трошкова везаних за управљање инфрастуктуром која је раширена на великом подручју општина Врбас и Бечеј, а уз све изазове у вези са ветеринарско-техничким стандардима и адекватном поставком биозаштитних мера које су неопходне у озбиљној сточарској производњи. Из ових разлога донета је оправдана и логична пословна одлука о исључивању из производног циклуса малих, технолошки застарелих фарми, потпуно дислоцираних у односу на кључне производне локације и без елементарне инфраструктуре за модерну производњу. У питању су фарме са укупним капацитетом од само 700 крмача и мање од 10.000 товљеника, а са технологијом и инфраструктуром која, на жалост, не чини економски оправданим никаква даља улагања.“

На наш упит шта ће бити са радницима који су радили на фарми до сада одговор је био да „овакав пројекат чији је циљ модернизовање и интензивирање производње, не подразумева аутоматски никакво линеарно отпуштање запослених, нити би то било у складу са пословном стратегијом, проактивним социјалним политикама и друштвено одговорним стандардима наше компаније. У овом тренутку, фарме нису престале са радом, а у случају евентуалног смањења потребе за радном снагом, компанија ће, као и у претходним таквим ситуацијама, за своје запослене обезбедити више него адекватне програме, у свему у складу законом и позитивном праксом.“

У разговору са управником фарме „Петефи“ у Бачком Петровом Селу, Насером Лиманијем,  сазнали смо да ће фарме радити до краја фебруара и да се већ сада смањује полако број стоке а да радници неће бити отпуштени него да ће бити премештени по потреби на Језеро или Заливно а ако буде потребе и једним делом у Врбас, наравно биће им обезбеђен превоз до радног места. Према његовим речима радници и сви запослени јесу мало разочарани али се надају да је све ово циљу побољшања и модернизације њихове компаније.

Фото извор: agronews.rs