ДруштвоЕкономија

Кнежев група: идејно решење за хотел “Тиса Гарден”

“Кнежев група“ је у понедељак 11. марта на конференцији за штампу представила своје планове за изградњу новог луксузног хотела на обали Тисе иза Долме, на простору несуђеног хиподрома у непосредној близини Зеленог корзоа и шеталишта. Конференцији за штампу су присуствовали Драган Кнежев и Иван Кнежев, власници ове компаније, директор Предраг Ђорђевић, архитекта Зоран Ђорђевић и председник општине Бечеј Драган Тошић.

Негде средином прошле године ова фирма купила је парцелу на обали Тисе од Општине Бечеј са намером да изгради хотел и објекте за спа центар и рекреацију са доводом термалне воде из оближње бушотине. Драган Кнежев, власник ове компаније, образложио је своју намеру, разлоге и процену да уђе у једну овако велику инвестицију која ће знатно изменити како профил ове фирме тако у комплетан туристичко-економски профил општине Бечеј. Ова инвестиција коштаће фирму око 2 милиона евра и према процени у овом комплексу биће запослено најмање тридесетак радника различитих профила.

Архитекта, Зоран Ђорђевић, који је урадио идејни пројекат хотела је представио структуру овог хотелског комплекса. Назив хотела биће „Тиса Гарден“ и имаће капацитет од двадесетак типских соба и неколико ВИП апартмана на 3000 квадрата са спа центром , малом конгресном двораном, базеном, теретаном и другим садржајима. Идејним пројектом предвиђено је да хотел буде грађен на три нивоа од којих је доњи ниво предвиђен за спа центар, конгресну салу, ресторане и објекте који ће бити доступни за дневне садржаје, рецепцију, базен и друге рекреативне садржаја. На другом нивоу биће типске собе, двокреветне и једнокреветне а на горњем нивоу биће ВИП апартмани и кровна башта. Цео објекат ће бити издигнут изнад садашњег нивоа плаца на којем ће бити грађен, предвиђено је да се изгради вештачко „брдо“ да би хотел имао поглед на Тису и шеталише. Све собе као и други простори ће имати поглед према реци или према Зеленом корзоу. Објекат је условно полукружног облика са гарден простором у средини, модерног је дизајна. Зоран Ђорђевић је такође говорио и о томе да је прихватио да ради идејно и архитектонско решење за овај објекат јер је учествовао и у изградњи и старог хотела „Бела лађа“ пре 30-так година и да сматра да потенцијали које има општине Бечеј када је у питању туристичка понуда на обали Тисе нису довљно искоришћени.

Драган Кнежев је рекао да је његова процена да хотел може да ради пуним капацитетима и да има довољно гостију и посетилаца, јер је читав концепт рада усмерен на све већи број манифестације и других садржаја који постају туристичка понуда града, али и за конгресни (пословни) туризам за компаније у окружењу и за пословне партнере овдашњих фирми. Он је рекао да већ сада када се организују семинари и конгреси у граду нема довољно смештајних капацитета и да оно што имамо у приватном смештају углавном је усмерено на спортски туризам.

Када је у питању објекат хотела „Бела лађа“ Драган и Иван Кнежев нису желели подробније да се изјасне на који начин се воде преговори о куповини овог објекта, јер је то још увек у току и утвђују се услови као и намена овог објекта. Ипак, према њиховим речима сигурни су да нови хотел и Бела лађа неће бити конкурентни објекти.

Председник општине Драган Тошић је говорио о томе која је улога локалне самоуправе у овом пројекту, рекао да је на локалној самоуправи да подржи ову инвестицију колико може, јер ће изградња оваквог новог и луксузног хотела повећати туристички потенцијал општине Бечеј и употпунити га са плановима које општина Бечеј има када је у питању инвестирање на обали Тисе (аква парк, бања). Он је рекао такође да сматра да Бечеј има природних потенцијала да своју економију усмери на туризам. На конференцији за штампу било је речи и о проблемима осигурања објеката и градске инфраструктуре и мобилијара на подучју могућег туристичког комплекса, о проблемима са вандализмом посебно када је у питању простор око Тисе и у парковима као, и о уређењу тог целог потеза за који је предвиђено да буде центар туристичке понуде града. Он је рекао да ће се осветљавање овог простора решити уговором о јавно-приватном партнерству који је потписан у току јучерашњег дана што је битан предуслов за обезбеђивање надзора и да ће бити постављене сигурносне камере, али да то не може да буде једино решење овог проблема, јер је проблем комплексан. Тошић је рекао да се мора више радити на повећању свести грађана о томе да морају да науче да чувају и да не уништавају оно што сами плаћају из буџета општине.

Када су у питању временски рокови за завршетак изградње хотела предвиђено је да до краја ове године буде завршен грађевински пројекат и да се прибаве сагласности и усаглашавања са ГУП-ом Бечеја. Почетак изградње у том случају био би почетком 2020. године а за изградњу овакве величине објекта уз све пратеће интервенције на локацији требало би да буде довољно око годину и по дана. Уколико све буде текло по плану коначна изградња објекта и довођење у функцију уклопило би се у рок који је превиђен потписивањем уговора о куповини парцеле између Кнежев групе и Општине Бечеј који је потписан прошле године којим је предвиђено да се хотелски комплекс изгради за 3 године.