ДруштвоЕкономија

Knott Autoflex: Цинкара започела пробни рад

Jедна од значајнијих инвестиција у бечејској привреди у последњих неколико година је свакако нова цинкара компаније „Knott autoflex“. Летос смо најавили да ће овај погон током јесени почети са радом. Разговарали смо са власником компаније Драганом Кнежевим о томе да ли је почела производња у цинкари, којим темпом ће се одвијати рад у овој почетној фази, који су даљи планови ове компаније. Ово предузеће као и ова нова инвестиција је за развој бечејске привреде значајна пре свега за ревитализовање металске индустрије која у овом граду има веома дугу традицију.

Од када се одвија рад у оквиру овог новог погона?
Нови погон у оквиру Knott Autoflex Yuga је завршен пре две недеље, а данас је и званично пуштен у пробни рад. (28.11, прим.аут.).
Каква је технологија у питању, да ли можете да нам кажете нешто детаљније о процесу производње, капацитетима?
Погон је изграђен по пројекту италијанске фирме Gimeco, а уграђена је опрема исте фирме која је најсавременија у овом тренутку у Европи, произведена је да задовољи најстроже европске законе о екологији и безбедности на раду. Погон нема никаквих штетних емисија нити отпадних вода пошто је процес потпуно заокружен. Радна места су потпуно безбедна и изолована од производног процеса. Капацитет погона је 20.000 тона поцинкованих делова годишње, што задовољава сопствене потребе од 6.000 т, док ће остатак капацитета бити понуђен екстерним купцима.

Да ли цинкара већ сада ради пуним капацитетом?
Тренутно погон ради у две смене, а од нове године планирамо увођење и треће смене.

Колико је радника до сада примљено и којих квалификација?
До сада смо запослили 52 радника, комплетан менаџмент, одржавање и део производних радника. До постизања пуног капацитета биће запослено још 32 радника. Посао су нашли у овом погону дипломирани инжењери машинства, економисти, електроинжењери, машински техничари, електро техничари, један доктор хемијских наука, а на пуњењу и пражњењу линије није потребна посебна квалификација.

Када ће бити и званично отварање рада цинкаре?
Званично отварање је заказано за 15. јануар 2020. године о чему ћемо обавестити јавност накнадно.

Шта за вашу компанију и генерално за привреду Бечеја значи отварање оваквог погона?
Вредност ове инвестиције укупно је 7,5 милиона евра у оквиру тога су и субвенција државе у износу од 250.000 евра које смо добили преко РАС-а. Када је у питању привредно окружење у Бечеју ми смо имали одличну сарадњу са локалном самоуправом и јавним предузећима на реализацији ове инвестиције. За нашу фирму, овај погон је од стратешког значаја због смањења трошкова логистике, технолошке предности у односу на конкуренцију као и побољшање квалитета наших производа.

Шта за Војводину и овај регион значи отварање ове ваше нове фабрике?
За регион Војводине, па и шире она је од великог значаја јер пружа могућност отварања нових фирми, смањење потребе за увозом овог типа заштите, као смањење трошкова превоза за фирме из ближе околине. Овакав тип заштите има велику тражњу и очекујемо попуњавање слободних капацитета у кратком року.