Друштво

Комеморација поводом јануарске рације

На спомен обележју на Тиси који је посвећен жртвама јануарске Велике рације у Бечеју је као и сваке године одржана комеморација 27. јануара. Пре 78 годне на томе месту је 219 наших суграђана, углавном Срба, Јевреја и Рома, невиних жртава, убијено и бачено под лед. Међу њима било је чак 13 деце.

Овој комеморацији претходила је и комеморација испред предшколске установе „Лабуд Пејовић“ на месту где се некада налазила бечејска Синагога. На том месту обележен је Дан жртава холокауста полагањем венаца. Код спомен плоче одата је пошта и положени су венци у сећање на страдале у холокаусту.

На спомен обележју су прочитана имена свих пострадалих у рацији а након тога су се окупљеним грађанима обратили представник Савеза јеврејских општина Србије Федор Фишл, председник општине Бечеј, Драган Тошић као представник локалне самоуправе, представници бечејског огранка СУБНОРа а молитве и парастос одржали су и представници јеврејске заједнице, свештеници Српске Православне Цркве и декан Римокатоличке цркве у Бечеју.

„Тај дан се тешко може назвати даном. Био је то дан магловите густе таме и тешко ми је да говорим о том дану јер о томе сведоче казивања очевидаца и преживелих. Када се осврнемо на тај дан видимо да је 20. век био препун двадесетседмих јануара. Што више размишљамо шта се догодило тог дана прети нам да се попут Лотове жене претворимо у стуб соли. На овом пропришту смрти страдало је око 300 невиних жртава само зато што су били Срби или Јевреји али сетимо се и наших Рома страдалника који су на свим просторима бивше Југославије делили са нама трагичну судбину. Сетимо се да је данас и Међународни дан сећања на холокауст и да споменемо на милионе Јевреја и начине њиховог уништења. Сетимо се само да мала девојчица са мајком на путу до обданишта насупрот својој другарици која није Јеврејка, никада неће срести ни једног од својих ујака, стричева, тетака, бака или дека. Нека је вечан помен свим жртвама!“ рекао је господин Федор Фишл.

Након говора званичника поред спомен обележја венце су положили представници локалне самуправе, представници СУБНОРа, политичких партија у Бечеју а након тога је и симболично пуштен венац у Тису код бране.