Конференција СВМ о могућем укидању школе „Петефи Шандор“

Поводом неформалних прича у граду о затварању ОШ „Петефи Шандор“ Савез војвођанских Мађара је сазвао конференцију за штампу. Новинарима се обратио др Виктор Молнар који је рекао:
„У последње време шире се гласине, тема је код грађана, да ће бити затворена школа „Петефи Шандор“, чињеница је да је донет општински буџет и да је свим школама обезбеђено функционисање у 2019. години, чињеница је и да према уредби владе из марта прошле године да су све локалне самоуправе дужне да у року од годину дана доставе елаборат о мрежи јавних основних школа у оквиру своје општине и чињеница је да на овај елоборат за општину Бечеј мора да да мишљење и Мађарски национални савет. Став Савеза војвођанских Мађара је да се очува школа „Петефи Шандор“ и да не можемо да прихватимо ни мењање имена школе ни укидање основне школе јер такву меру би сматрали за угрожавање мањинских и људских права јер у овој школи 80 посто ученика похађа школу на мађарском језику. Предлажемо да се очува постојеће стање, сачувају све основне школе заједно са истуреним одељењима. Надамо се да ће радна група за израду поменутог елабората, поред бројчаних водити рачуна и о осталим критеријумима важеће уредбе да се мора обезбедити образовање деце уз уважавање свих локалних специфичности национално мешовитих средина подручја насељена националним мањинама као и поштовање права на основно образовање и васпитање ученика без дискриминације и сагрегације по било ком основу. Мора се узети у обзир и то да је мађарски језик и званични језик у општини Бечеј, да је 50 посто грађана који гласају и плаћају порез мађарске националности. Аргументи локалне заједнице, родитеља, комшија и школског колектива су да је ова школа школа са дугом традицијом и са стручним наставним кадром који са ученицима ради у складу са европским стандардима пружајући сваком детету квалитетно образовање. Да је то школа која се налази на безбедном месту, без много саобраћаја. Поред очувања школе залажемо се да започета инвестиција изградње школске хале буде завршена у догледно време. Надамо се да ће наши коалициони партнери у општини Бечеј подржати став Савеза војвођанским Мађара.“
Молнар је такође додао да сматра да постоји реална могућност де се добију нека средства из других извора (домаћих и страних) да се заврши сала и да се евентуално ураде неке додатне инвестиције у школу и да се финасирају програми као што су дошколовавање одраслих, да се поново успостави редовна исхрана ученика у школи са кухињом као и продужени боравак за учење. Школа је на месту где је за тај део града то мали „центар“ тамо је забавиште, црква, школа и нема потребе да деца прелазе километре до других школа. Поред тога посебно је важно за мађарску националну заједницу да школа која носи име Петефи Шандора опстане. О проблемима смањивање броја деце у школи и у разредима он је рекао да то није само специфичност ове школе, да је то општи тренд и да се то на овај начин, затварањем школа, неће решити. Према његовим речима ова школа има све могућности за наставу, налази се у веома добро сачуваној згради која је веома фунционална а кад је у птању изградња сале ту је сада само потребан финиш и опрема и да то нису тако велика улагања чак ни за општински буџет.

О могућем затварања школе „Петефи Шандор“ као и о препоруци Радне групе која је оформљена у општини Бечеј, а која треба да, најкасније до 27. марта, преда елоборат о стању у школама за основно образовање на територији општине Бечеј извештаваћемо у следећим бројевима јер је, према речиме помоћнице председника општине за послове образовања, Сузане Ђукић, још увек у току израда елабората и да још увек она не може да каже шта ће конкретно ова радна група дати као препоруку у овом случају. Према њеним речима чињеница је да ова школа за сада, према свим важећим инструкцијама и критеријумима министарства просвете, не задовољава одређене услове као што су минималан број ђака и одељења као и да није удаљена више од 2 километра до друге школе која има наставу на језику националне мањине. Ипак, након завршетка овог докумета Радна група ће објавити своје препоруке у току наредних недеља и одржати конференцију за штампу тим поводом.