Óbecse

Kőolajat és földgázt keres a NIS Óbecsén

A NIS Szerbiai Kőolajipari Vállalat a 3D Ada projekt keretében december végétől geofizikai vizsgálatokat végez Óbecsén, valamint Péterrévén és Mileševón is. A kutatások során a vállalat kőolaj- és földgázlelőhelyeket keres.
A 3D szeizmikus mérésekkel a szeizmikus hullámok terjedésének a sebességét mérik a szakemberek, ennek alapján lehet majd meghatározni az esetleges kőolaj- és földgázlelőhelyeket. A kutatások során korszerű, drótnélküli technológiát alkalmaznak, ami a szakértők állítása szerint sem az egészségre, sem a környezetre nem lesz káros. A projekt keretében december 17-i kezdettel közel 700 négyzetkilométeren végeznek méréseket Óbecse község mellett Szenttamáson, Zentán, Adán, Törökbecsén, Nagykikindán, Szabadkán, Kishegyesen, Topolyán és Csókán. Óbecse község területén várhatóan augusztus elejére fejeződnek be a kutatások, a teljes projekt határideje pedig 2020. december 31.
– 2012-től ezekhez hasonló kutatásokat végeztünk csaknem 8000 négyzetkilométeren Vajdaságban. A NIS geológiai vizsgálatokkal megbízott osztálya a munkálatok részleteiről idejében tájékoztatja a lakosságot, és minden olyan parcella tulajdonosával kapcsolatba lépünk, amelyeket érintenek a kutatások, az ő beleegyezésük nélkül nem is látunk munkához. A NIS képviselői azon vannak, hogy munkájukkal ne zavarják meg a lakosság mindennapi életét és munkáját. Azért, hogy a vetésen minél kevesebb kárt okozzunk, a kivitelező a felszerelést kizárólag gyalog, jármű használata nélkül viheti a parcellára. Ha véletlenül mégis kárt okoznánk, 3-10 napon belül kifizetjük a kártérítést – jelentette ki az óbecsei prezentáció alkalmával Gorica Mandić, a NIS geológiai vizsgálatokat végző részlegének az igazgatója.
Az óbecsei község területén folyó kutatások ideje alatt az adott helyi közösségekben információs pontokat hoz létre a NIS, ahol a polgárok részletes tájékoztatást kaphatnak a munkálatokról, és észrevételeiket, esetleges panaszaikat is itt adhatják át a vállalat képviselőinek.

Fehér Rózsa