Óbecse

Korszerű közvilágítás lesz a községben

Köz- és magántulajdonú vegyes vállalkozással fog közvilágítást korszerűsíteni a község területén az óbecsei önkormányzat, a vállalat megalapítására nemrégiben érkezett meg Óbecsére a szerb kormány illetékes bizottságának a jóváhagyása.
Dragan Tošić polgármester szerint a 2,2 millió eurós beruházás az óbecsei adófizetőknek egy fillérjével se kerül majd többe annál, mint amennyit ezidáig a közvilágításra költöttek a községi költségvetésből, a beruházó pedig profitként a megtakarítás összegét teheti majd zsebre. Az önkormányzat partnere közel 4500 hagyományos izzót cserél majd energiatakarékos LED-ekre és fémhalogép lámpákra, lecserél 114 villanyoszlopot és 104 kandelábert, valamint pótolja a villanyoszlopok hiányzó izzóit is. Az energiatakarékos LED-izzókkal úgy is lehet majd takarékoskodni, hogy azok este 22 óra és reggel 6 óra között csupán fél teljesítménnyel fognak működni. A szakértők becslése szerint ezekkel a változásokkal havonta akár 1500 eurót is meg lehet majd spórolni.
A vegyes vállalkozás létrehozásához szükséges partnert közbeszerzési eljárással keresi az óbecsei önkormányzat, amit várhatóan november írnak ki. A közbeszerzési pályázat nyertesére hárul majd a közvilágítás korszerűsítése mellett annak karbantartása is az elkövetkező tíz évben, és a kiégett izzókat 48 órán belül kell majd lecserélnie. A vandálok kereszttüzébe gyakran kerülő közvilágítást az önkormányzat a község egész területén kiépített videofelügyelettel szeretné megóvni a rongálástól, amire a pénzt pályázaton szeretnék megszerezni.

F.R.