Друштво

Ковид пресек за другу половину фебруара

У Бечеју je као и у целој земљи у другој половини фебруара постепено растао број новозаражених ковидом тако да је на дневном нивоу од неколико позитивних на вирус број нарастао на десетине новозаражених. Све више је и тестирања и на антигенским и на PCR тестовима, у овом периоду је било 637 особа које су тестиране на присуство вируса. Негде пред закључење овог броја број новозарежених се попео чак на тридесет дневно што је отприлике цифра коју смо имали током новембра месеца када је тај пораст и најавио трећи талас пандемије. Ово свакако може да се тумачи као почетак четвртог таласа.

Укупно је новозаражених на подручју наше општине у првој половини фебруара било је 180 случајева, што укупно до сада чини 1706
заражених од почетка другог таласа пандемије. Тренутно је 196 активних случајева у општини.

Упоредо са тестирањима су рађене и вакцинације становништва и ревакцинације другом дозом вакцина. У другој половини фебруара кренула је вакцинација и руском вакцином SputnikV, Фајезеровом вакцином и вакцином AstraZeneca, од тога највише руском вакцином нешто мање вакцином Астра Зенека. Фајзеровом вакцином још није кренула нека масовнија вакцинација. Укупно је током овог периода вакцинисано око 1600 наших суграђана. За период од почетка вакцинације вакцинисано је преко 2500 особа.

Током овог периода десетак особа је послато и на болничко лечење. Немамо података да ли је и колико особа преминуло у овом периоду од последица заразе корона вирусом јер тај податак нам Штаб за ванредне ситуације не доставља.