Спорт

Куглање: “Војводини” бод недостајао за треће место

Сениорска екипа Куглашког клуба „Војводина“ из Бачког Градишта минулу сезону у Првој лиги Србије у групи Војводина завршила је на петој позицији на табели.

За треће место недостајао им је само један бод, али узимајући у обзир да је најмлађи тим у држави, који чине момци од 16 до 20 година и неколико искуснијих играча, био десеткован услед корона вируса, различитих повреда и пословних обавеза, добар део играча из прве поставе већи део првенства није био у могућности да се такмичи, већ је та обавеза спала на резервну поставу.
„Војводина“ је прошле године ушла у Прву лигу Србије са циљем да се пласира у Суперлигу, што се ипак није обистинило. Жеља остаје за наредну сезону. “Од 1. августа смо кренули са припремама. Суперлига нам је и даље циљ. До тада бисмо ми у Бачком Градишту требали да добијемо модерну куглану и онда бисмо играли утакмице пред нашим навијачима. Претходних пет година смо били приморани да играмо са стране. По једну годину смо играли у Бачкој Тополи и Фекетићу, а три у Новом Бечеју”, казао је Милан Каћански, тренер Куглашког клуба “Војводина”.

Куглашки клуб „Војводина“ има још и јуниорску и кадетску екипу, обе подједнако успешне. Ове године јуниори „Војводине“ изборили су титулу првака Србије, у тандемима заузели су прво и треће место. Клуб може да се подичи и освајачем покрајинског купа.
Код кадета на појединачном првенству Србије треће место освојио је Хунор Радатович, док је исти играч освајач и купа Врбаса, а за првака купа Војводине изборио се Габор Курцинак.

Три представника на припремама за Светско првенство

О квалитету играча из Бачког Градишта говори и то да су тројица позвана на репрезентативне припреме пред Светско првенство у јуниорској и кадетској конкуренцији.

“Светско првенство се ове године одржава у Словенији. Од 21. до 26. августа је такмичење у категорији пионира и кадета, а од 27. до 31. августа се такмиче јуниори. Наш клуб у кадетској конкуренцији има два представника, Габора Курцинака и Хунора Радатовича. У јуниорској конкуренцији нас представља Марко Ердељан, иначе светски првак са претходног првенства. Очекујемо да ће се неко од њих вратити са медаљом. Циљамо на најсјајније, али нећемо бити незадовољни ни са осталим одличјима”, казао је Милан Каћански.

Запажени резултати Бачкоградиштанског клуба запали су за око и Министарству омладине и спорта, које је решило да стипендира јуниора Марка Ердељана, док је кадет Хунор Радатович добио стипендију од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

Недостаје одговарајућа куглана

За тренинге, припреме и само такмичење у постојећој лиги и рангу више недостаје им одговарајућа куглана.
“Бачко Градише има четворостазну куглану, међутим, она не задовољава критеријуме у Првој лиги Србије, Суперлиги, као ни у Војвођанској лиги. Зато смо приморани да играмо са стране. Имамо чврсто обећање председника општине Драгана Тошића да ће у врло кратком периоду бити решено питање и нас куглаша, пошто смо ми једини клуб који је приморан да путује ван свог места да тренира и игра утакмице”, истиче Каћански.

Вукашин Љубојев