ВестиДруштвоМлади

КЗМ: Како адекватно пружити прву помоћ?

Канцеларија за младе општине Бечеј увидела је потребу едукација на ову тему и у четвртак 4. априла организовала је радионицу која је имала за циљ да Бечејце едукује о адекватном пружању прве помоћи пре него што стигне Хитна служба.

У случају хитних и животно угрожених стања позвати број 194, који ће преусмерити ка најближој Хитној служби у било које доба дана.

Тај ко зна да пружи прву помоћ знаће да помогне другу или другарици ако на часу физичког добију ударац лоптом у стомак и избаце ваздух из себе, па ће другару пружити прву помоћ док не дође Хитна. Такође, код куће може да се деси незгода док мама прави ручак, па се расече. Можда у том моменту, а да није знала не може да поднесе да види крв и онесвести се. Шта се онда ради? Дете смести мајку у бочни кома положај и спаси живот док не стигне адекватна помоћ“, објашњава Маријана Ћаловић, сектретарка Црвеног крста у Бечеју.

Како је доктор хитне сужбе Атила Гондош истакао, помоћ може да се пружи тек када се превазиђе шок који се осети када пронађемо озлеђену или онесвешћену особу. Он објашњава да хладне главе можемо да сагледамо ситуацију у којој се налази човек коме је потребна наша помоћ.

Како помоћи особи без свести?

Доктор је са вршњачким едукторима Стефаном Туцаковим и Луком Ташиним, који су завршили тродневну обуку Црвеног крста, показао шта треба да урадимо када је особа којој је неопходна наша помоћ, без свести. Прво што се да учинити јесте да се сагледа ситуација у којој је повређени; да ли има флашу поред себе, или нешто са чиме би, у случају да се освести могла нас да озледи. Након тога, треба прићи и полако продрмати особу за раме. У колико нема реакција, важно је проверити да ли особа нема нешто у устима, нежно му/јој подићи главу како би се дисајни путеви отворили и сместити га/је у бочни кома положај

Бочни кома положај Извор: savetilekara.rs
Бочни кома положај Извор: savetilekara.rs

 

Како реаговати уколико срце не куца?

Следећа ситуација у којој се сви могу наћи јесте да особи не куца срце, уколико има неке срчане проблеме или је попила превелку количину алкохола. Тада је важно ослободити се одеће и напипати грудну кост испод које се налази срце и измасирати га, тако што ћемо стиском пустити крв из срца у тело. Гондош истиче да само 16% људи оживи након масаже.

Како одреаговати у случају физичких повреда?

Осим тога, приказан је и објашњен садржај сета прве помоћи, који се мора носити у аутомобилу и начин како се која ставка може искористити. Када је случај повреде костију то место се треба фиксира док не стигне стручна помоћ. Такође присутни су имали прилике да распознају типове спољашнег крварења, како би умели правилно да завију рану.

Извор:Eklinika.telegraf.rs
Извор: Eklinika.telegraf.rs

Као што је раније наведено, Црвени крст организује разноразне едукације како би се подстакла и промовисала хумана вредност, као и волонтирање у Црвеном крсту.