Млади

КЗМ: Млади су износили идеје како да побољшају чистоћу ваздуха у свом граду

Ваздух је најбитнија алатка за живот,а Канцеларија за младе општине Бечеј увидела је да је потребно подићи еколошку свест младих на територији Бечеја и стога је у току преподневних часова одржана радионица Youth4Air   која је говорила о бризи која би трабало да се придаје чистоћи ваздуха како на нивоу општине Бечеј, тако и на територији целе републике.

Млади су са едукаторком Миланом Косановић говорили о информисаности о чистоћи у нашем граду, њиховом учешћу у еколошким акцијама које су досад спроведене као и о недовољној еколошкој свести суграђана који бацају смеће ван канте или у реку Тису.

На креативан начин омладина је представила неке од узрока због којих се ваздух може загадити, као што је горе поменута недовољна еколошка свест о и недовољим бројем канте у самом центру Бечеја, али и на шеталишним местима, као што су река Тиса и Горански парк. Осим тога, навели су да недостаје још дрвећа које може да освежи и направи довољно чистог ваздуха који оштети дим цигарета или издувних гасова које испуштају возила или фабрике. Поред узрока, предложили су акције чишћења које се могу спровести у наредном периоду.

Из Бечејског локалног буџета издваја се 300 хиљада динара зарад тестирања чистоће ваздуха, које се врши једном годишње у преиоду од седам до десет дана. Резултат стога није много меродаван, имајући у виду да се врло брзо може променити. То је проблем зими јер тестирање не обухвата тестирање ПМ честица(честица мешавина чађи, прашине, пепела и дима које настају током процеса сагоревања) које у највећој мери загађују ваздух.

Слика: Канцеларија за младе општине Бечеј